Kerstmis, Italië en Panettone horen bij elkaar. Panettone is een gebak van gistdeeg, niet erg zoet en vaak heel mooi verpakt. In Italië wordt Panettone in een ronde vorm gemaakt die met een opgezette kraag van bakpapier is verhoogd. Een tulbandvorm werkt echter ook prima, zoals in het reept hieronder.
Ingrediënten
- 300 g tarwebloem
- 65 g suiker
- 7 g gist
- 5 g zout
- 120 ml (volle) melk
- 55 g roomboter
- 3 eieren
- 100 g rozijnen
- 100 g chocolade in stukjes
- 50 g gekonfijte sinaasappelschil
- tulbandvorm van 20 cm, ingevet
- poedersuiker
Bereiding
- Meng de tarwebloem, suiker, gist en zout door elkaar in een grote kom of in de kom van een standmixer.
- Voeg de melk en de boter toe en mix in ± 2 minuten (met handmixer met kneedhaken of met platte klopper standmixer) tot een zacht deegje. Voeg de eieren één voor één toe, voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen.
- Dek de kom af en laat het mengsel ± 20 minuten staan.
- Verwarm intussen de oven voor op 180 °C.
- Doe bloem in een grote kom en haal daar de rozijnen, chocolade en de gekonfijte vruchtjes door.
- Roer deze door het deeg. Schep het deeg in de vorm. Dek deze af en laat het mengsel op kamertemperatuur circa 1½ uur rijzen. Het volume wordt ongeveer dubbel zo groot.
- Bak de panettone onder in de oven in 30 - 35 minuten gaar en goudbruin. Stort de panettone direct na het bakken uit de vorm en laat op een rooster afkoelen.
- Strooi er vlak voor het serveren door een zeefje poedersuiker over.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten