Als je lekker wilt eten, moet je lekker kunnen koken. En om
lekker te koken kun je in restaurants, kookboeken, films en op het internet
inspiratie opdoen. En op het wereldwijde web is er voor elke smaak wel iets te
vinden. Deze blog gaat over koken met natuurlijke ingrediënten, producten die
je zonder heel veel moeite gewoon in de winkel kunt kopen. Niets bijzonders,
geen hertenbiefstuk, parelhoen, St. Jacobsschelpen of kreeft. Met dure,
exotische of schaarse producten kun je natuurlijk wel heel makkelijk iets
bijzonders maken, maar in mijn beleving stelt dit weinig voor.
Hoe kun je met alledaagse ingrediënten iets bijzonder lekker
maken? Dat is pas een kunst! ´In der Beschräkung zeigt sich den Meister,´
zeggen de Duitsers en de vegetarische keuken is daar een heel goed voorbeeld
van. In de verschillende Aziatische keukens, de Italiaanse en andere mediterrane
keukens is een lange traditie die past bij dit ideaal. Bewust of onbewust
begrijpt iedereen dat wel; als er tijdens een etentje ook voor vegetariërs
wordt gekookt, wil iedereen daarvan eten.
Koken zonder producten waarvoor dieren gedood zijn levert de
kok een rijk palet aan smaken, mogelijkheden, bereidingswijzen en ook een
aantal problemen op. Op hoog niveau koken zonder vlees is veel moeilijker dan
met. Vis en vlees geven een hoog smaakniveau aan gerechten. Met specerijen,
goed gekozen ingrediënten en vooral de juiste kooktechniek kun je net zo´n hoog
niveau op een vegetarische manier koken. Een gelaagdheid in smaken, textuur,
mondgevoel en kleur is daarbij belangrijk. Zelf zeg ik nooit dat ik vegetarisch
kook en er is nog nooit iemand geweest die vlees of vis in mijn eten heeft
gemist.
Arthur Labree