maandag 28 februari 2011

Zetmeel


Zetmeel wordt gevormd in planten als energiereserve. In sommige plantaardige producten zit veel zetmeel, bijvoorbeeld in bonen, erwten, granen en maïs. Zetmeel is moeilijk afbreekbaar, in de dikke darm helpen bacteriën om dat werk te doen. 
Zetmeel is een polymeer van suikers, dat betekent: een lange keten of structuur van allemaal glucose moleculen. De korrels waaruit het zetmeel bestaat varieert naargelang de plantaardige oorsprong: 
  • rijstmeel: kleine korrels; 
  • maïszetmeel: rijk aan olie en eiwit, bevat resten zwaveldioxide; 
  • tarwe: bevat gluten; 
  • aardappel: grote korrels, weinig proteïne of vet; 
  • tapioca, maniok of cassave: zit o.a. in kroepoek. 
Zetmeel lost goed op in water en bindt (zet) als je het verwarmt. Afhankelijk van de soort zetmeel is de bindkracht sterker of minder sterk. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten