Ingrediënten en bereiding
- Weeg 350 g gedroogde kikkererwten af, doe deze in een grote kom en overgiet met kokend water zodat de erwten een paar centimeter onder staan. Laat dit een nacht rusten.
- Maal de erwten fijn met één klein fijngesnipperd uitje, een bosje koriander (eventueel wat verse munt) en wat brood (dit geeft een betere consistentie)
- Voeg aan dit mengsel toe 2 theelepels komijnzaad, 1 theelepel zout, 1/2 theelepel bakpoeder, 1/2 theelepel chilipoeder, 2 teentjes knoflook uit de knijper
- Zet het deeg in de koelkast weg tot je de falafelballetjes wilt gaan bakken
- vorm balletjes van ongeveer 1,5 tot 2 cm in diameter of gebruik een Falafel Scoop (zie foto hierna, verkrijgbaar bij onder andere de Jerusalem Bazar via e-Bay)
- Frituur de balletjes ongeveer vijf minuten in hete olie.
Bij falafel kun je allerlei rauwkost doen, zoals olijven, ingelegde pepers, sla, rauwe gesneden uien, gesneden bieten, tomaten, augurkjes of ander zoet-zuur, zuurkool, komkommer enzovoorts. Vul een broodje met een stuk of vier, vijf balletjes en wat je verder allemaal lekker vindt. Geef er knoflooksaus, tahinsaus, of ketchup bij en wat jouw disgenoten verder nog lekker vinden.
Nota Bene: Falafelbroodjes kun je natuurlijk kant en klaar in de winkel kopen, maar zelf maken is makkelijk en goedkoop. Dit recept is genoeg voor acht à negen flinke broodjes
Ingrediënten en bereiding
- weeg 600 g bloem af en voeg hieraan drie theelepels zout toe, 7 g gist en 300 à 350 ml water
- kneed hiervan een deeg en laat dit een uurtje rijzen
- deel het deeg in negen of acht stukken en vorm daar ballen van
- druk de ballen plat met een deegroller
- verwarm een oven voor op 230 °C
- leg de platgedrukte ballen op een stuk bakpapier en doe deze in de oven.
- Bak een minuut of tien (kijken!) en haal de broodjes, die in middels leuk opgeblazen zijn er uit.
- laat de broodjes afkoelen op een rooster
Geen opmerkingen:
Een reactie posten