zondag 9 juni 2013

Piroshki´s

In het maandblad van Velt, de Belgische (en ook een beetje Nederlandse) vereniging voor biologische moestuinders, stond een recept voor Piroshki´s. Een prima manier om aan je teveel van kool af te komen en daarom zonder meer vermeldenswaardig op deze blog. Piroshki´s zijn gevulde (Russische) broodjes en je maakt ze op een soortgelijke manier als Berliner bollen: door twee ronde stukjes deeg op elkaar te plakken en deze te frituren, of in de oven te bakken.

Ingrediënten

deeg:


  • 1/4 liter melk
  • 10 g gist
  • 1/2 kg tarwebloem
  • 50 g suiker
  • 2 eieren
  • 10 g zout

vulling:

  • 300 g kool, fijngesneden
  • olijfolie
  • 0,2 l melk
  • 1 theelepel suiker
  • dille
  • 4 hardgekookte eieren, gepeld en in stukjes gesneden

Bereiding

Je kunt het deeg en de vulling als je wilt (een halve of een hele dag) van te voren maken. De bereiding zelf kost je dan drie kwartier.
Kneed een soepel deeg van de ingrediënten: eerst de bloem, meng daar het zout en de suiker door, dan de gist, vervolgens de melk.
Zet het deeg vervolgens weg (in de koelkast kun je dit bijvoorbeeld een nacht of een dag bewaren, het rijzen gaat gewoon, zij het langzaam door)
Meng een eetlepel zout door de gesneden kool en kneed de kool. Laat deze nu een kwartiertje staan.
Spoel de kool hierna af en knijp er zoveel mogelijk water uit.
Verhit een pan en bak hierin de kool een paar minuten
Doe de melk bij de kool en kook 10 minuten, spoel daarna de melk in een vergiet af.
Meng de fijngesneden dille door de kool.
Breng op smaak met peper en zout.
Rol nu het deeg uit tot een dunne lap met een dikte van 3, 4 mm
steek er met een glas of een metalen vorm rondjes uit met een diameter van 10 à 12 cm
leg op de helft van de rondjes een eetlepel vulling
maak de rand van de rondjes vochtig met water of eiwit en leg er een tweede rondje op.
druk de randen aan en bak de Piroshki´s in olie of in de oven (15 minuten) tot goudbruin.
Laat afkoelen en smacznego!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten