maandag 28 februari 2011
Zuurgraad van het lichaam (pH)
Een van de smaken die in het algemeen worden onderscheiden is ´zuur.´ Behalve een smaak is zuur ook een eigenschap van voedingsstoffen en lichaamssappen. Zuren zijn onder andere van belang voor de spijsvertering en de stofwisseling in het algemeen. Citroen en azijn smaken zuur en hebben elk hun naam gegeven aan een zuur dat van nature in onze voeding voortkomt. Maar ons lichaam kan zelf ook zuur maken, zoals het zoutzuur dat in ons maagsap voorkomt. Onze urine bevat ureum dat basisch is, net als ammoniak dat bij andere afbraakprocessen ontstaat.
In de chemie wordt pH gebruikt als aanduiding van de zuurtegraad van een stof, of eigenlijk van een stof die in water is opgelost. HydEen pH van 1 is heel erg zuur en een pH van 14 is basisch (alkalisch). Loog of natronloog (NaOH) is zo´n sterke base. Een neutrale oplossing, zoals kraanwater, heeft een pH van 7. Een zuur tast materialen aan doordat in de oplossing H+-ionen of protonen voorkomen die reageren met dat materiaal. Met name metalen als ijzer, zink en magnesium lossen op in een zuur.
Om een indruk te krijgen van de pH van een stof kan de lakmoesproef worden gebruikt. Lakmoes is een stof die gemaakt van korstmos, potas (K2CO3), urine (ammoniak, NH3) en krijt wordt gemaakt. Vroeger werd deze stof ook gebruikt om stof mee te kleuren, maar lakmoes is niet erg kleurecht. Als het lakmoespapier in een zure vloeistof wordt gehouden kleurt deze van blauw rood, bij een basische vloeistof van rood naar blauw. In de handel zijn ook pH-teststrips met een kleurschaal verkrijgbaar.
In de keuken is het effect van verkleuring door basen ook bekend: rode kool kleurt in het basische kraanwater blauw. Daarom wordt traditioneel een zure appel toegevoegd tijdens het koken.
In ons lichaam ontstaan soms zuren, zoals in de spieren bij hevige inspanning of in de maag voor de spijsvertering. Een zuur klimaat is echter voor de meeste lichaamsprocessen niet gunstig en daarom moet de zuurtegraad worden gereguleerd. Dit gebeurt met waterstofbicarbonaat dat door de alvleesklier wordt geproduceerd.
BASISCH huishoudammonia 11,5
zeepsop 10,5
bleekwater 9,5
darmsap (hogere pH komt door gal) 8,5
NEUTRAAL eieren 7,5
bloed 7,4
gedestilleerd water (voor in de auto) 7,0
melk 6,7
speeksel 6,5
ZUUR urine 6,0
huid 5,5
zure vruchten als tomaten en druiven 4,5
tomatensap 4,0
azijn, bier, wijn, zuurkool 3,0
frisdrank als coca cola 2,8
maagzuur en citroensap 2,0
Geen opmerkingen:
Een reactie posten