vrijdag 25 februari 2011
paprikasoep
Als je paprika´s wilt hebben die zoet-pikant en echt naar paprika smaken, dan raad ik je aan om de paprika´s een flinke tijd in een hete oven te zetten. Was de paprika´s, doe ze in een ovenschaal en wacht tot het vel donkergekleurd is. Haal deze nu uit de oven en dek de schaal af met aluminium folie of doe de paprika´s in een zak.
Na twintig minuten een half uurtje kun je het vel met een aardappelschilmesje er makkelijk af pellen.
Van deze paprika´s kun je een heerlijke soep maken. Reken op één paprika per persoon.
Fruit een fijngesneden uitje met rozenmarijn in wat olie en wat je verder nog aan groenten kwijt wilt. Voeg een kwart liter water toe per persoon en natuurlijk de paprika´s. Laat een half uurtje koken en pureer het geheel. Naar wens kun je nog wat crème fraîche toevoegen voor een gladdere, wat vollere smaak.
4 opmerkingen:
POMPOENSOEP
Je hebt één pompoen nodig, niet zo´n extreem grote, maar gewoon een normale. Anderhalve liter water. Twee niet afgestreken lepels kruidenbouillon. Je hebt verder nog slagroom nodig en verse koriander. Dit hebben we gemaakt bij koken op het Rudolf Steiner College en het was super lekker.
Zo maak je het:
snijd de pompoen in kleine stukken
kook het tot het zacht is met een beetje water
pureer het met een blender
dan doe je er bouillon bij en anderhalve liter water
goed roeren en zo en nog even koken
serveren met een scheutje slagroom en verse koriander.
ik heb een andere versie vd pompoensoep (zonder slagroom en koriander)
biologisch bouillonblokje erbij
laurierblaadje
tijm
paar wortels
stukje prei
ui
teentje knoflook
pompoenstukken erbij
alles 10 min koken
dan laurierblaadje eruit en blenden
ook lekker
Pompoen-linzensoep
Ingrediënten
½ ui
¼ pompoen
4 eetlepels bruine linzen
10 cm kombu
¾ l water
Vers groen : peterselie en bieslook
Werkwijze
Als u een rijke smaak wenst, week dan de kombu 5 min. in het water alvorens aan de kook te brengen. Was de linzen en giet ze af. Snij de ui en de pompoen in stukken.
Doe linzen, pompoen, ui bij in het water waarin de kombu reeds geweekt is. Voeg ineens het zout toe.
Breng samen aan de kook en laat dit gedurende 40 min. Sudderen.
Als de groenten gaar zijn, soep pureren en op smaak brengen met komijn.
Garneer met fijn gesneden peterselie en bieslook.
Nancy Ribbens
Pompoensoep met fenegriek
Ui sudderen in pan, peen in stukjes erbij, (ongeschilde) pompoen in stukjes erbij, water waarin je kombu hebt laten weken erbij (kombu incluis), en dan wat fenegriekzaadjes in stukje kaasdoek binden tot een buideltje (of gebruik een thee-ei) en erbij doen. Sudderen totdat de groenten mooi zacht zijn, daarna pureren, evt. nog wat verdunnen met water en op smaak brengen met enkel een beetje zout. Gedurende het koken heeft de fenegriek een heerlijk subtiel aroma afgegeven aan de soep. De fenegriekzaadjes kun je heel goed laten kiemen overigens, ook lekker!
Iris Adric
Een reactie posten