maandag 28 februari 2011

boekrecensie - Het geheim van een langer leven


Mensen die lang leven komen over de hele wereld voor. In sommige gebieden komen echter opvallend meer erg oude mensen voor dan op andere plaatsen. Al voor de oorlog viel dit sommige onderzoekers op en over de volkeren die het betreft zijn diverse boeken verschenen. Dan Buettner van National Geographic bijvoorbeeld reisde naar Okinawa in Japan, Nicoya in Costa Rica, Sardinië in Italië en bij de zevendedagsadventisten in zijn eigen land de USA.
In zijn boek ´het geheim van een langer leven´ beschrijft hij de levens van honderdplussers in deze landen. Er zijn culturele en geografische verschillen: in Japan eten zij miso, groenten en zoete bataat, in Sardinië venkel, ui, kaas, melk, pasta en brood, in Costa Rica bonen, maïstortilla´s en rijst enz. Overal eten de extreem oude mensen zelf gekweekte verse groenten en fruit. Het menu dat zij nuttigen is niet erg gevarieerd en zij eten allemaal met mate. Niet alleen qua voedingspatroon, maar ook qua levenshouding zijn er parallellen te vinden tussen al die bijzondere mensen op ver van elkaar gelegen plaatsen.
Buettner vat de lessen van de eeuwlingen samen in negen punten:
1.     gebruik jouw spieren en beweeg dagelijks regelmatig. De meeste oude mensen werken nog, vaak op het land en open doorgaands iedere dag meer dan een paar kilometer.
2.     eet niet te veel. In Japan zeggen de mensen ´hara bachi bu´ dat betekent eet tot je buik voor tachtig procent vol is.
3.     eet verse onbewerkte groenten, bonen noten en granen van het land uit de omgeving. Eet geen of heel weinig vlees. In de meeste landen wordt vlees gegeten, maar slechts een paar keer per jaar.
4.     drink rode wijn. Dit is een vreemde conclusie want alleen in Sardinië ontmoet Buettner mensen die dit doen.
5.     vind een levensdoel: alle oude mensen zien de zorg voor anderen om hen heen (familie, vrienden) en het werk dat zij doen als levensdoel, verder niets.
6.     zorg voor ontspanning: iedereen die Buettner ontmoet neemt de tijd voor een praatje, om om zich heen te kijken naar de natuur enzovoorts. Men is niet gehaast.
7.     vind een gemeenschap om bij te horen, zoals een kerk of een sangha.
8.     zoek regelmatig familie op: ook uit ander onderzoek blijkt dat familiemensen langer en gezonder leven.
9.     zoek regelmatig vrienden op. Alle eeuwlingen hebben een goed sociaal leven
Een aspect dat wel uit de verhalen blijkt, maar niet door Buettner genoemd wordt is:
ü  zorg voor regelmaat: sta vroeg op en ga op tijd naar bed en doe dit elke dag zoveel mogelijk hetzelfde. Als het kan pas het ritme dan aan op het seizoen en het klimaat waarin je bent.
ü  eet bij voorkeur ´s middags het grootste maal en stop dan met werken.
ü  blijf actief: blijf voor jezelf zorgen: tuinieren, het huishouden doen, boodschappen doen enz. alle dagelijkse levensactiviteiten zijn van belang.
ü  heb een positieve levensinstelling, relativeer, heb humor en wees optimistisch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten