maandag 28 februari 2011
gerst
Als je brood koopt, denk dan ook eens aan gerst. Bij An-Dijvie verkopen ze heerlijk zuurdesem gerstbrood, dat helaas telkens in te kleine hoeveelheden wordt besteld. Tijd om de geslepen trucjes van de kleuterschool weer uit de kast te halen en voor te dringen, voor je beurt praten en de elleboog: waar was die ook al weer voor? Precies: vorm voor macaroni. Alhoewel gerst weinig gluten bevat, lukt het bakkerij Verbeek uit Brummen wonderwel een heerlijk gerstebrood te bakken. Dat komt ongetwijfeld omdat er naast gestoomd gerst, ook tarwe zit in hun brood.
zie: http://www.bakkerijverbeek.nl/
Gerst is het eerste graan dat in Europa werd verbouwd, vermoedelijk zo´n vier à vijfduizend jaar geleden. Tot in de middeleeuwen werd er brij of pap van gemaakt en bier. Dat laatste doen we nog steeds, papeters zijn tegenwoordig ver in de minderheid. Daarnaast wordt gerst als veevoer gebruikt. Dat is ook de reden dat de Denen zes keer zoveel graan verbruiken als de rest van de wereld: zij geven het aan hun varkens. Net als bij tarwe is er winter- en zomergerst, waarbij de eerste in oktober wordt gezaaid en de tweede vanaf midden februari. Zomergerst brengt meer op per hectare van hogere kwaliteit, maar de oogst is later en de ziektegevoeligheid groter dan van wintergerst. Gerst is een sterk gewas dat zelfs op licht zilte grond wil groeien.
Om van gerst mout te maken, moet het goed kunnen kiemen en dat lukt brouwers kennelijk prima. Thuis gaat het minder, want net als Ineke van Schaik lukt het mij niet gerst te kiemen. Bonen en rijst gaat prima, maar gerst wordt wee en gaat stinken, zonder enig teken van leven. Of het moeten de microscopisch kleine schimmelculturen zijn, maar daar was het niet om te doen.
gerstemout gekiemd gert, voor de productie van bier of sterke drank
gepelde gerst hele koren, zonder kaf
(parel)gort gebroken graan, zonder zemelen
grutten grof gemalen gort
gerstemeel gemalen volkorengerst
gerstebloem gezeefd meel zonder zemelen en kiemen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten