maandag 28 februari 2011
boekweit
Goed nieuws voor mensen met glutenallergie: boekweit bevat geen gluten! Eigenlijk is boekweit geen graan, want het is het zaad van een lid van de familie van de duizendknoop en niet van een grassoort. In Nederland wordt boekweit niet veel meer verbouwd, terwijl het vroeger een gewas was voor met name de arme gronden. Qua vorm lijkt het nog het meest op beukennootjes, maar dan een stuk kleiner. Ook de smaak is licht nootachtig, wat door roosteren versterkt wordt. De doppen van boekweit worden gebruikt als vulling in meditatiekussentjes.
In Tibet, Mongolië en andere oosterse landen wordt veel geroosterde boekweit gegeten met als naam ´kasha.´ In Rusland en andere Oost-Europese landen is kasha een verzamelnaam voor gerechten met grutten, vlees en groenten. In Japan wordt van boekweitmeel soba noedels gemaakt. De Fransen maken pannekoeken of crepes met boekweitmeel en noemen het graan sarrasin, wat nog herinnert aan de Saraceense afkomst van het zaad.
Boekweit wordt tijdens het koken ruim twee keer zo groot. Zet dus de boekweit op met een twee keer zo dikke laag water als de boekweit. Spoel de boekweit wel eerst even in een zeef onder de kraan schoon. Na vijftien minuten is de boekweit gaar. Roer tijdens het koken niet in boekweit en kook boekweit niet in te veel water; er ontstaat dan een soort slijmerige boekweitbrij.
Om kasha te maken wordt boekweit met ei geklutst. Vervolgens wordt het mengsel een paar minuten in een beetje hete olie gebakken. Giet er heet water of bouillon bij als alle zaadjes los zijn. Kook daarna wordt de kasha met een deksel op de pan zachtjes in nog circa 13 minuten verder gaar. gekookt. Bij deze manier van bereiden blijven de zaadjes beter heel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten