maandag 28 februari 2011
energie in het westen
In de natuurwetenschappen wordt op een wat andere manier naar de verschijnselen gekeken dan in het oosten. Soms lijkt dat samen te hangen met de andere beschouwing van oorzaak en gevolg. Neem bijvoorbeeld de hersenen en het bewustzijn: is het bewustzijn nu het gevolg van de hersenen of zijn de hersenen het instrument van het bewustzijn? Daarover wordt heel verschillend gedacht en het valt niet te bewijzen of de ene of de andere stelling waar is.
Energie is ook in de natuurwetenschappen een ruim begrip of concept. Het vertegenwoordigt een idee over het wezen van de materiële wereld. Warmte bijvoorbeeld is energie, beweging is dat ook. Magnetisme en elektriciteit zijn energetische verschijnselen en verder kan licht worden beschouwd als energie en de materiële stof waaruit alles is opgebouwd eveneens. Energie materialiseert in drie vormen die in elkaar over kunnen gaan: vast, vloeibaar en gasvormig. Energie kan ook zitten in beweging, potentie of inwendig. In totaal worden er zeven vormen van energie onderscheiden:
1. vorm (chemische energie)
2. massa (kernenergie)
3. potentie (gravitatievelden)
4. beweging (kinetische energie)
5. trilling (elektro-magnetische energie)
6. warmte (thermische energie)
7. straling
De ene vorm van energie kan overgaan in een andere. Warmte ontstaat bijvoorbeeld door verbranding van materie of door wrijving die bij beweging ontstaat. De wet van behoud van energie zegt dat er geen energie zomaar kan verdwijnen of ontstaan. De som van de verschillende energie die ontstaat is altijd gelijk, de kwaliteit van die energie kan echter wel verschillen. De verschijnselen in onze werkelijkheid zijn samenstellingen van verschillende soorten energie. Bijvoorbeeld: een bal die over de vloer beweegt heeft vorm, beweging, warmte en trilling enz.
Alle energie is volgens de natuurwetenschap afkomstig uit één bron die miljarden jaren geleden vanuit één punt alle andere energie heeft veroorzaakt. Dit is in één klap gebeurt en door de kracht daarvan beweegt alles. Die bewegingen zijn:
- ten opzichte van andere manifestaties: lineaire beweging (recht, krom, enz);
- ten opzichte van de manifestatie zelf: draaiing.
In ons zonnestelsel, de aarde, de atomen enz. zijn die bewegingen nog altijd werkzaam. Dat geldt mutatis mutandis dan ook voor de dieren en de planten die per slot van rekening uit deze energieën zijn opgebouwd. Als het een de ander tot voedsel dient, gaat de energie van het een over in het ander. In de film ´The Meaning of Life´ van Monty Python komt een extreem dikke man voor die in een driesterrenrestaurant gaat eten. Hij verklaart daarbij dat elk stukje van zijn lichaam het werk is van de beste koks op aarde. ´Mann ist was er it,´ zou Goethe eens gezegd hebben.
In de natuurwetenschappen wordt energie gemeten. Met de meetresultaten worden wetmatigheden opgesteld. Daarmee worden berekeningen gemaakt die gebruikt worden om voorspellingen te doen. Vanuit wetenschappelijk standpunt wordt daarmee ´bewezen´ waarom iets gebeurt of zal gebeuren. Daarbij moet niet vergeten worden dat de wetenschap voortdurend in ontwikkeling is en dat wetten, kennis en inzichten ook veranderen. Tenslotte moet nog worden opgemerkt dat kansberekening een belangrijke rol speelt bij wetenschappelijk onderzoek en de resultaten daarvan.
Met deze natuurwetenschappelijke inzichten zijn allerlei technologische ontwikkelingen bedacht die onze welvaart in belangrijke mate bepalen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan elektronica, de verbrandingsmotor, pompen en olieraffinage. De keerzijde van deze éclatante successen is dat het zelfgenoegzaamheid, beroepsblindheid en zelfoverschatting in de hand werkt. Veel mensen lijken te vinden dat met wetenschap en technologie allesbepalend zouden moeten zijn. De overheid bijvoorbeeld gaat bij voeding en gezondheid uit van normen die wetenschappelijk zijn bepaald.
De juridisch-politiek-technologische benadering die daarvan het gevolg is, maakt het onder meer mogelijk dat producenten en leveranciers voedsel en geneesmiddelen afzetten die schadelijk zijn voor de gezondheid en het bewustzijn. In zekere zin wordt onze levenskwaliteit dus beïnvloedt door de maatschappelijke normen en waarden. Een paar jaar geleden bijvoorbeeld vond iedereen het nog de gewoonste zaak van de wereld dat er gerookt werd in openbare gelegenheden. Nu meer en meer bewustzijn is ontstaan over de gevolgen van roken zijn de normen en waarden over dit onderwerp veranderd. Bewustzijnsontwikkeling is daarom cruciaal om tot een betere wereld te komen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten