Zoervleis
Zoervleis, hier met een stampot van aardappel en postelein |
U raadt het al: zoervleis betekent zuur
vlees, maar dat klopt niet helemaal. Zoervleis is eigenlijk zoetzuur door de
toevoeging van suiker, ontbijtkoek en appelstroop. In Limburg kun je de
snackbar zoervleis bij je patat krijgen. Zeg echter nooit patat, want dat
betekent, net als in het Duits, aardappel. Bovendien heeft u dan een grote kans
een wous of een bliëtoeëp te worden gevonden en in ieder geval een Hollander
wat vervelende sentimenten bij een Limburger oproept.
Er wonen natuurlijk niet alleen maar
fascisten in Limburg en de provincie heeft ook zijn goede kanten. Zoals dit
zoervleis; een gerecht waar je als vegetariër wel een vleesvervanger voor nodig
hebt om het te maken. Seitan is hiervoor ideaal en met dit product kun je niet
alleen zoervleis, maar ook prima hachee of goulash maken. Te koop in de
biowinkel in glazen potten van het merk Yakso. Een grote pot heeft een
uitlekgewicht van 400 g en is genoeg voor onderstaand recept voor vier
personen.
Bereidingswijze
1. Spoel de
seitan en snijd deze in blokjes
2. Meng:
-
2 uien, gesnipperd
-
80 ml azijn
-
40 m water
-
7 kruidnagels
-
7 laurierblaadjes
-
1 citroen, in
schijfjes gesneden
3. Smelt 50 g
boter in een braadpan en voeg 4 eetlepels bruine basterdsuiker toe.
4. Voeg nu de
seitan toe. Het geheel moet nu onder staan. Voeg zo nodig nog water en azijn
toe in dezelfde verhouding van 1:2.
5.
Voeg na 10 minuten:
-
2 eetlepels appelstroop en
-
2 plakken verkruimelde ontbijtkoek toe
6.
Bindt de saus evt. met aardappelmeel, maïzena, kuzu of
Johannesbroodboodpitmeel en op smaak maken met peper, zout en eventueel nog wat
stroop of azijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten