maandag 28 februari 2011

vitaminen


Vitaminen zijn stoffen die voor een goede gezondheid nodig zijn, maar die ons lichaam onvoldoende of helemaal niet zelf kan maken. Er moeten daarom voldoende vitaminen in onze voeding zitten. Sommige vitaminen kan ons lichaam opslaan in vetweefsel, anderen lossen op in water en plas je dus relatief snel weer uit. Van de laatste groep kun je dus sneller een tekort krijgen dan van de eerste groep. 
Vitaminetekort kan tot ziekte leiden. Een bekend voorbeeld is scheurbuik, dat veroorzaakt wordt door langdurig gebrek aan vitamine C. Nu is ook bekend dat op een schip niet iedereen ziek werd van langdurig tekort aan vitamine C in de voeding. Kennelijk verschilt de behoefte van mens tot mens. Mogelijk kunnen sommige mensen (bepaalde) vitaminen wel zelf maken en is het vermogen om dat te doen bij de meeste mensen verloren gegaan. De meeste dieren bijvoorbeeld kunnen zelf vitamine C maken, de meeste mensen niet. 
De Engelsman Fletcher ontdekte in 1905 het bestaan van zulke stoffen bij zijn onderzoek naar beriberi. Beriberi is een ziekte die in Azië voorkwam en zoals we nu weten komt door het eten van gepolijste rijst. In de vezels zit zo´n vitamine namelijk B1, wat door de Pool Casimir Funk is ontdekt. In de loop der jaren zijn heel wat verschillende vitaminen ontdekt. Een aantal daarvan bleek later toch of niet nodig of toch door het lichaam gemaakt te kunnen worden. Ook bleek dat dat vitamine B eigenlijk een hele reeks verschillende vitaminen is. Om deze redenen verloopt de naamgeving van de vitaminen een beetje vreemd. 
 vetoplosbare vitamines: A, D, E en K. Deze zijn te vinden in plantaardige en dierlijke vetten; 
 wateroplosbare vitamines: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur) en B12 en vitamine C. Deze vitamines zijn met name te vinden in het vocht in groenten en fruit. 
Een aantal vitaminen speelt een rol bij de spijsvertering. Als we bepaalde voedingsmiddelen zoals vlees veelvuldig eten, kan dit tot vitaminetekorten leiden. 
rol vitamine in proces 
weerstand veroudering spijsvertering bloed spieren zenuwstelsel ogen botten, tanden huid, haar 
A
B1 koolhydraten
B2
B3
B5 eiwitten, vetten en koolhydraten
B6
B8 eiwitten, vetten en koolhydraten
B11 rode bloedcellen
B12 rode bloedcellen
BC
C opname ijzer bloedvaten
D
E rode bloedcellen
K bloedstolling 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten