maandag 28 februari 2011

Oliebollen


Op zoek naar de lekkerste oliebollen? Die bak je gewoon zelf natuurlijk! Mijn moeder kocht van die pakken van Koopmans om oliebollen mee te maken, maar zelf het beslag maken is een fluitje van een cent. Door soesenbeslag toe te voegen aan een gistbeslag krijg je heerlijk luchtige oliebollen. Hetzelfde beslag, maar dan iets dunner gebruik ik om appelflappen mee te maken. Die horen er natuurlijk ook bij. 
Ingrediënten voor 40 oliebollen: 

Vulling: 

  • 500 gram rozijnen 
  • 250 gram krenten 
  • 200 gram oranjesnippers 
  • 100 gram sukade 
  • en wat je verder nog lekker vindt 
Gistbeslag: 
  • 1 kilo bloem 
  • 20 g gist of een equivalent bakpoeder 
  • 200 g suiker 
  • 2 theelepels zout 
  • ½ liter bier 
  • ½ liter melk 
Soezenbeslag: 
  • 100 gram boter 
  • 50 gram bloem 
  • 4 eieren 
Frituren: 
  • 3 à 4 liter zonnebloemolie 
Bereiding 
Gistbeslag 
Vermeng in een grote kom bloem, bakpoeder/gist, suiker en zout. Giet er de lauwwarme melk en het bier bij en roer er een beslag van. Bij gist: laat rijzen, bij bakpoeder: niet nodig. 
Soezenbeslag 
Smelt 100 gram boter in een beetje water. Houd een garde gereed en gooi in één keer de bloem in het hete water. Flink kloppen met de garde voor een glad beslag. Ga daar twee minuten mee door. Neem de pan van het vuur en klop er snel een ei door. Als het beslag mooi glad is, het volgende ei enz. Hierna de pan weer op het vuur zetten en al kloppend goed heet laten worden. 
Oliebollenbeslag 
Vermeng het soezenbeslag met het gistbeslag en roer er de vruchtjes door. Bij gist: laat rijzen, bij bakpoeder: niet nodig. Laat het in het laatste geval een kwartiertje staan, terwijl je de olie verhit in de grootste pan die je hebt. 
Gooi een theelepel beslag in de olie om te testen. Als het beslag niet meer naar de bodem zakt is de olie heet genoeg. Laat de olie niet te heet worden, omdat de oliebollen anders donker worden zonder dat ze gaar zijn. Zet het beslag naast de frituurpan. Neem twee opscheplepels, schep het oliebollenbeslag op de ene lepel en schuif het met de de andere lepel in de hete olie. Bak slechts een paar oliebollen tegelijkertijd, de oliebollen draaien zichzelf om als de onderkant gaar is (soms is een beetje hulp noodzakelijk). Bak ze mooi bruin, neem ze met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keuken/wc-papier. Strooi er een flinke hoeveelheid poedersuiker over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten