maandag 28 februari 2011
De Mens een Machine
Julien Offray de la Mettrie, een Franse arts en levensgenieter, schreef in de achttiende eeuw een klein boekje met de titel ´l´Homme Machine.´ Een werk dat veel ophef veroorzaakte omdat De la Mettrie er in stelde dat de mens welbeschouwd niet veel meer was dan een knappe machine. Eerder al had hij (na hallucinerende koortsaanvallen) gesteld dat de ziel voortkwam uit het lichaam, wat evenveel stof deed opwaaien.
Of u nu uw lichaam bent, of niet: u heeft in ieder geval een lichaam. En weet ongetwijfeld ook dat dat is opgebouwd uit organen met een specifieke functie, die weer uit cellen bestaan enz. Wie heeft er nooit iets gedronken of gegeten om zich goed te voelen? Bij wie loopt het water niet in de mond bij het ruiken van lekker eten, wat dat ook moge zijn? Ook onze geestelijke gesteldheid wordt, zoals Julien Offray de la Mettrie terecht opmerkt, beïnvloedt door wat we eten en drinken.
Waarom moeten we eigenlijk eten? Om energie van te krijgen denken velen en dat is zeker waar. Maar ook om nieuwe organen, nieuwe cellen enzovoorts van te bouwen. Ons hele leven sterven er cellen af en komen er nieuwe bij. Na een paar dagen is onze huid geheel nieuw, na een paar weken is ons bloed geheel vernieuwd en zelfs onze botten bestaan na twintig of dertig jaar geheel uit andere cellen dan daarvoor. Een aantal jaren geleden is ontdekt dat er zelfs onze hersencellen voortdurend nieuw worden aangemaakt.
Nieuwe cellen ontstaan doordat een cel zich deelt. Zo ontstaan uit één huidcel, twee huidcellen enzovoorts. In de huid gebeurt dit in de onderste huidlaag. Een huidcel komt steeds hoger in de huid te liggen en verandert daarbij van vorm. De buitenste of hoornlaag bestaat geheel uit dode cellen die uiteindelijk afvallen. In ons lichaam hebben we allerlei verschillende soorten cellen: zenuwen, huid of lever hebben immers ook allemaal een andere functie.
Toch zijn er al die cellen begonnen met één enkele cel: de bevruchte eicel. Een aantal cellen die daaruit zijn ontstaan zijn echter niet gespecialiseerd: de zogenaamde stamcellen. In de moderne medische wetenschap wordt veel onderzoek gedaan naar deze cellen, bijvoorbeeld om via stamcellen dementie of hartfalen te genezen.
De meeste weefsels zijn in staat zichzelf te repareren. Een schram of een snee in onze huid verdwijnt na verloop van tijd vanzelf. Vaak herstelt ons organisme ook van grotere schade bij een ongeluk of ziekte. Een afgerukte hand groeit natuurlijk niet meer aan, maar bij kinderen tot tien jaar groeien verloren vingertoppen wel weer aan, mits goed behandeld. Van de lever is bekend dat bij een verwijdering tot een kwart van de omvang, deze weer aangroeit naar het oorspronkelijke formaat. Ook ribben, hartweefsel en nieren kunnen regenereren. Ons lichaam heeft dus een enorm zelfherstellend vermogen.
Om gezond te blijven hebben we dus niet alleen energie nodig, maar ook bouwstoffen en beide halen we uit onze voeding en ons drinken. De kwaliteit van de ingrediënten die in onze maaltijd zijn verwerkt, van de manier waarop het eten bereid is en zelfs de manier waarop het wordt genuttigd is van invloed op de energie en bouwstoffen die we binnen krijgen. En dus voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten