zondag 20 maart 2016

Ghee, geklaarde boter

In de winkel vind je tegenwoordig allerlei soorten olie. Van kokos- tot olijfolie, soms om in de bakken, soms alleen voor koude gerechten. Ook Ghee zie ik steeds vaker staan en eerlijk gezegd nogal duur als je weet wat het is en hoe eenvoudig je het zelf kunt maken.

  

Voor de Indiase keuken is Ghee wat olijfolie is voor de Italiaanse en indiase gerechten smaken veel lekkerder als je deze met ghee maakt. Om pannekoeken te maken, heb je overigens ook geklaarde boter nodig en dat is precies wat ghee is. Ghee spat niet en je kunt het heel heet maken zonder dat het verbrand.


In boter zit behalve vet, ook water en melkbestanddelen. Om geklaarde boter of ghee te maken heb je een pakje boter, een pannetje en eventueel een paar kruidnagelen nodig. Doe de boter in het pannetje en laat langzaam warm worden. Als je wilt kun je de kruidnagelen toevoegen, dit bevordert het klaren van de boter en geeft een milde geur aan de ghee. De boter gaat bruisen en blijft dat doen, zolang er nog water in zit. Ga zo door totdat alle water is verdampt. Je merkt ook dat er troebele witte melkbestanddelen boven komen drijven. Zeef deze bestanddelen er uit. Als alle water verdampt is giet je de ghee over in een pot. Je kunt dit buiten de koelkast bewaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten