Home

Als je lekker wilt eten, moet je lekker kunnen koken. En om lekker te koken kun je in restaurants, kookboeken, films en op het internet inspiratie opdoen. En op het wereldwijde web is er voor elke smaak wel iets te vinden. Deze blog gaat over koken met natuurlijke ingrediënten, producten die je zonder heel veel moeite gewoon in de winkel kunt kopen. Niets bijzonders, geen hertenbiefstuk, parelhoen, St. Jacobsschelpen of kreeft. Met dure, exotische of schaarse producten kun je natuurlijk wel heel makkelijk iets bijzonders maken, maar in mijn beleving stelt dit weinig voor.

Hoe kun je met alledaagse ingrediënten iets bijzonder lekker maken? Dat is pas een kunst! ´In der Beschräkung zeigt sich den Meister,´ zeggen de Duitsers en de vegetarische keuken is daar een heel goed voorbeeld van. In de verschillende Aziatische keukens, de Italiaanse en andere mediterrane keukens is een lange traditie die past bij dit ideaal. Bewust of onbewust begrijpt iedereen dat wel; als er tijdens een etentje ook voor vegetariërs wordt gekookt, wil iedereen daarvan eten.


Koken zonder producten waarvoor dieren gedood zijn levert de kok een rijk palet aan smaken, mogelijkheden, bereidingswijzen en ook een aantal problemen op. Op hoog niveau koken zonder vlees is veel moeilijker dan met. Vis en vlees geven een hoog smaakniveau aan gerechten. Met specerijen, goed gekozen ingrediënten en vooral de juiste kooktechniek kun je net zo´n hoog niveau op een vegetarische manier koken. Een gelaagdheid in smaken, textuur, mondgevoel en kleur is daarbij belangrijk. Zelf zeg ik nooit dat ik vegetarisch kook en er is nog nooit iemand geweest die vlees of vis in mijn eten heeft gemist.
Arthur Labree