dinsdag 14 januari 2014

zuurkool maken

Wie een moestuin heeft en aan vruchtwisseling doet, heeft een hoop kool voor de winter. Heb je (witte) kool, dan kun je daar zelf zuurkool van maken. Op het internet vindt je allerlei aanbieders van speciale zuurkoolvaten en als je van het zuurkool maken een hobby wilt maken, dan is dat vast en zeker een goede investering. Zeker als het gezin, of met wie je regelmatig eet, ook enorm van zuurkool houdt. Wil je het gewoon een keer uitproberen of weet je niet precies wat je met vijf tot tien kilo zuurkool aanmoet, dan kun je ook een weckpot gebruiken:

Techniek

  1. Haal de buitenste bladeren van de kool af, spoel deze onder de kraan en leg apart (deze heb je later nodig)
  2. Maak de kool schoon en snijd de stronk eruit;
  3. Schaaf de kool, of snijd deze op een plank zo dun mogelijk;
  4. Leg laag voor laag de geschaafde kool in de weckpot;
  5. Voeg tussenlagen, van kruiden (laurier, jeneverbes, karwij enz), schijven appel en zout toe;
  6. Stamp de lagen aan met een houten deegroller of iets dergelijks
    als het goed is komt er nu sap vrij;
  7. Vul de pot tot een paar centimeter onder de rand;
  8. voeg 100 ml wei toe (die krijg je als je vanzelf paneer maakt)
    het kan ook zonder;
  9. Dek af met de hele koolbladeren;
  10. Voeg een gewicht toe ter verzwaring (ik gebruikte een bakje met knikkers);
  11. Zet de pot een week op een donkere plek en open iedere ochtend en iedere avond het deksel om de druk van het ontsnappende koolzuur af te voeren. Als je dit niet doet, dan loopt het sap langs de rubberen ring naar buiten. Doe het in de gootsteen om eventuele spetters op te vangen;
  12. Zet de pot na deze week in de koelkast en laat het daar twee weken of langer staan.

Captain Cook gaf zijn bemanning zuurkool te eten en voorkwam daarmee scheurbuik. Zeemanskost dus, maar voor de landrond die nog een pompoen heeft liggen: zuurkoolschotel met pompoen

2 opmerkingen:

Paul zei

Hoi,

tijdens het fermenteren die pot nu open of dicht laten? ik las dat het wel es kan ontploffen... :) En als ie klaar is, open of dicht in de koelkast?

Arthur Labree zei

De pot moet wel afgesloten zijn met een losse deksel, zodat gassen kunnen ontsnappen. Als je de pot hermetisch afsluit zal er inderdaad wel een druk worden opgebouwd. Overigens zijn er speciale (keramieke) zuurkoolpotten te koop met een ronde steen uit twee delen en een losse deksel

Een reactie posten