maandag 13 januari 2014

kwarktaart (zonder gelatine, agaragar enz.)

Omdat een vegetariër geen vlees eet, is kwarktaart problematisch. De gelatine die er vaak voor wordt gebruikt wordt van botten, huiden en ander slachtafval gemaakt. Vaak wordt agar agar (of kanten) als de verlossende vegetarische oplossing aangeboden. Zelf vind ik agar agar enorm moeilijk te doseren, zorgt het voor kleur- en smaakvervlakking en blijft het vervelend lang nabinden. Voor de macrobiotische keuken is dat vanzelfsprekend geen probleem, maar als je lekker wilt eten wel.


Eindelijk een techniek om een kwarktaart te maken zonder agar agar.

Ingrediënten en bereiding 

  1. Klop drie eiwitten stijf
  2. Voeg hieraan toe:
  • 100 g suiker
  • 60 g bloem
  • 3 geprakte bananen
  • 500 g kwark
  • 400 ml yoghurt
  • vanille en citroenschil naar smaak
  1. neem een springvorm, doe bakpapier over de onderkant en sluit de ring. Knip het teveel aan bakpapier af;
  2. neem een pak lange vingers, of maak een biscuitdeeg, en bekleed hiermee de vorm. 
  3. giet de vulling in de vorm
  4. bak de taart 60 minuten bij 170 °C
  5. laat de taart daarna nog 30 minuten afkoelen in de oven met de deur dicht
  6. haal de taart uit de oven, snijd de rand los en laat de taart nog een keer 60 minuten op een rooster afkoelen
  7. doe de taart over in de koelkast en laat deze daar minimaal 3 uur staan
Maak nu een karamel:
  • doe een paar eetlepels suiker in een pannetje met wat water en verhit dit tot het gaat bruisen en karamelkleurig wordt;
  • rooster in de oven acht pecannoten of zoveel als je punten van de taart wilt snijden;
  • Haal de pan van het vuur en doe er beetje bij beetje room doorheen tot de consistentie zo dik is als je wilt;
  • haal de taart uit de koelkast en bedek deze met de karamel en de noten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten