dinsdag 22 oktober 2013

Ravioli


Zelf ravioli maken heeft voor- en nadelen. Het grote voordeel is dat je zelf kunt bepalen wat je in de ravioli stopt. Om ravioli te maken zijn er een soort metalen plankjes in de handel waarmee je in één klap meerdere ravioli kunt maken. Echt fijn vind ik die zelf niet werken: veel beter gaat ravioli maken met een ´stempel.´ Er zijn vierkante en ronde modellen in de handel en dat is dan meteen het belangrijkste verschil: beide modellen doen het prima.

Om ravioli te maken moet je eerst een pastadeeg maken en dat is zo simpel als  het maar kan: neem voor iedere ons tarwebloem één ei en vorm hiervan en deeg. Als je een kom met water op het werkblad zet kun je steeds met natte handen het deeg zo soepel maken als je wilt. Kneed het deeg tien minuten en zet het dan een uur in de koelkast.
  1. Haal het er vervolgens uit en haal het door de pastamachine.
  2. Begin in stand 1, vouw dubbel en draai een kwartslag en ga zo door tot de gewenste dikte. Voor ravioli is 5 of 6 prima, maar dunner kan ook.
  3. Leg de vellen op het werkblad dat je eerst met bloem hebt bestoven. Wat ik zelf handig vind werken is om met de stempel eerst de afmeting van de ravioli dun aan te geven. (niet doorsnijden dus)
  4. Vervolgens kun je precies in het midden een theelepel vulling leggen met een blaadje munt er boven op en daaroverheen een tweede vel pasta. Druk de randen goed aan; er mag geen lucht tussen zitten want dan gaat de ravioli stuk.
  5. Kook de ravioli in een pan met veel gezouten water (zeker 1 liter per ons tarwebloem).
  6. Schep de ravioli uit het water als deze gaar zijn (dat gaat met verse pasta heel snel) en houd deze warm. Je kunt pasta overigens ook uitstekend warmen in een wok.

In bovenstaand voorbeeld heb ik de ravioli gevuld met aardappelpuree, boter en knoflook. Maak een puree door twee aardappels fijn te stampen en er 50 g ghee doorheen te werken, zout, 50 g gemalen Parmezan of Pecorino, plus twee teentjes knoflook. De ghee maak je door de boter te warmen in een pan en het schuim af te scheppen. Voeg bij dit proces een takje rozemarijn toe voor meer smaak.
De saus (die ligt inderdaad onder de pasta) is gemaakt van paprika. Bak deze geheel een kwartier in de oven bij 200 °C. Haal de paprika´s er uit en doe ze in een schaal waar je folie overheen doet. Laat tien minuten staan en pel de paprika´s. Pureer de paprika en voeg peper en zout naar smaak toe.

Op de ravioli ligt in de boter gebakken salieblad en gemalen Parmezan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten