vrijdag 9 november 2012

(custard)vla

Custard klinkt Engels, maar de oorsprong van het woord zou Frans zijn: Croustard, dus met een kort overbakken. Deze vla werd tot in de jaren zeventig nog door veel mensen thuis gemaakt met poeder uit een pakje. In principe heb je geen pakje nodig, want een vla is een met eierdooier of maïsmeel gebonden melk met (vanille)suiker.
Voor 1 liter volle melk heb je nodig:
  • 50 g  maïsmeel 
  • 100 g suiker
  • 1 vanillestokje
  • één of twee eierdooiers
  1. Meng het maïsmeel met de suiker en voeg zoveel melk toe als nodig is een papje te maken
  2. snijd het vanillestokje open en schraap de inhoud er met een mes uit
  3. breng de melk aan de kook
  4. voeg nu het papje toe en de vanille
  5. voeg dan de eierdooiers toe en roer alles goed door
  6. na een paar minuten wordt de vla lobbig en kan het vuur uit.
Deze vla kun je zó eten, of bijvoorbeeld een flan mee maken.
Tip: Voor veganisten kun je de melk door soyamelk vervangen en de eierdooiers door twee theelepeltjes NoEgg. Het resultaat is acceptabel, maar minder romig en vol van smaak dan met melk en eieren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten