vrijdag 9 november 2012

broodpudding

Tegenwoordig verdwijnt er in supermarkten, restaurants en thuis enorm veel voedsel in de afvalbak. Wat moet je ook met al dat groentenafval (konijn, cavia, groentebouillon van maken), het overschot aan appels (compote van maken) of oude brood om maar iets te noemen. Weggooien is toch wel jammer, zeker als je het brood zelf hebt gebakken.
Hollandse zuinigheid? Misschien wel, maar in dit geval krijg je ook een voedzaam, smakelijk (na)gerecht. Mijn moeder maakte het als er veel oud brood over was. Op een herfstige zaterdag aten we onze buikjes rond van deze heerlijke broodpudding.



Een eenvoudig gerecht waarvoor je een ovenschaal nodig hebt en voldoende brood om deze mee te vullen. Ook suikerbrood, krentenbrood en dergelijke kunnen in dit gerecht verwerkt worden. Verder appelmoes of zelfgemaakte compote en (custard)vla. Die laatste kun je ook heel eenvoudig zelf maken.

  1. beboter de vorm in en leg er een laagje boterhammen of brood in
  2. bestrooi deze laag met suiker en kaneel
  3. breng hierover een royale laag appelmoes aan
  4. vervolgens weer een laag brood
  5. bestrooi deze laag met suiker en kaneel
  6. breng hierover een royale laag custard aan
  7. en ga zo door tot de vorm vol is
  8. zet het gerecht 30 à 45 minuten in een oven van 180 °C
Met de hoeveelheid suiker, kaneel of eventueel citroen(schil) kun je vanzelfsprekend experimenteren. In deze broodpudding kun je ook fruit verwerken.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten