dinsdag 11 september 2012

witte (gist)broodjes zijn niet wit

Als je niet zoveel tijd hebt, of gewoon geen zin in zuurdesembrood is het maken van gistbrood een uitkomst. Als je het zelf gaat doen, zul je merken dat  wit brood niet wit is: het ziet er uit zoals bruin brood dat veel mensen eten.


Gistbrood is heel eenvoudig te maken en het resultaat  is eindeloos veel lekkerder dan het brood van de bakker. Bovendien is het nog goedkoop ook: een kilo biologische tarwebloem kost €1,55 (De Walvis) tot €2,30 (met Demeter keurmerk). Verder heb je wat water nodig en zout.

  1. Weeg een halve kilo meel af
  2. voeg hieraan twee à drie theelepels zout toe en roer door.
  3. Voeg nu 12 g gist toe
  4. Werk er dan 300 à 350 ml kraanwater door en kneed het geheel flink door.
  5. Dek met folie of een natte theedoek af en laat zo lang rijzen tot het volume is verdubbeld. Dit hangt van de kamertemperatuur af, maar reken met een uur of anderhalf.
  6. Sla dan de lucht uit het deeg en vorm er vier grote of zes kleine bollen van. Bij het vormen draai je met de handen onder de bol zodat de buitenkant er strak omheen getrokken wordt. Het opbollen zorgt voor een beter rijsresultaat. Je kunt er nu ook sesam-, maanzaad, pompoen- of zonnebloempitjes, havermout enz.overheen strooien. Een blanke bol kun je ook met een scherp mes insnijden voor een mooi ambachtelijk uiterlijk
  7. Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius en doe er dan de  bollen in
  8. Bak deze 25 à 30 minuten
  9. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.
NB 
  • Je kunt met hetzelfde recept ook een gewoon brood bakken. Bij stap 6 vorm je dan een lap ter breedte van het bakblik. De lap rol je op en doe je met de opening naar beneden in het blik. Verder het recept volgen, maar in plaats van een baktijd van een half uur, na 20 minuten de temperatuur tot 200 graden Celsius temperen en nog drie kwartier extra bakken.
  • Je kunt met dit recept ook pita broodjes maken: sla de bolletjes plat en bak deze bruin in ongeveer 20 minuten.
  • Je kunt bij stap zes ook uienzaad (Nigella) toevoegen voor Indiaanse broodjes.
  • Je kunt bij stap zes ook een glas olie toevoegen,  dit er doorheen kneden en vervolgens olijven, gedroogde tomaten en wat kruiden toevoegen voor een focaccia.


Tip: Koop geen gist in kleine zakjes van Koopmans of zo. Je kunt voor hetzelfde geld ( € 0,95) Brugmans gist kopen in een blauwe vacuüm verpakking

Geen opmerkingen:

Een reactie posten