woensdag 18 januari 2012

Brioche

Voor wie zijn goede voornemens voor dit jaar al weer heeft laten varen en gewoon weer aan de kook gaat: brioche. Het is Frans, het is vet- en eiwitrijk en het is weer eens wat anders dan dat volkoren-zuurdesembrood dat iedere dag al op tafel komt.


  • roer drie eieren door elkaar en 
  • voeg daaraan 7 gist toe die je in twee eetlepels melk hebt opgelost met twee eetlepels suiker
  • zeef 140 g bloem met een theelepel zout en 
  • meng dit door het eimengsel. Dit plakt erg maar lang kneden maakt het deeg elastischer. 
  • Kneed door tot je een losse bal kunt vormen (strooi er zo nodig nog wat bloem over)
  • laat het deeg rijzen onder een vochtige theedoek tot het volume is verdubbeld
  • kneed er dan 90 g boter doorheen
  • verdeel het deeg in vier stukken, kneed er drie tot een bal en doe in de vorm
  • kneed de rest van het deeg in druppelvorm
  • prik een gat in het midden van de bal en steek er de rest van het deeg in
  • bak de brioche een half uur in een oven van 200 °C
Het resultaat is een luchtig, cakeachtig brood dat veel lekkerder smaakt dan de brioche die je in een Franse supermarkt koopt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten