maandag 16 januari 2012

Paleo Dieet

Voor welke voeding is de mens nu gebouwd? Loren Cordain denkt het antwoord gevonden te hebben in het dieet van de jager-verzamelaars.
Deze vroege mensen trokken uit het warme oerwoud koudere gebieden in en nog altijd zijn er volkeren die als jagers-verzamelaars leven. De inuit bijvoorbeeld: in de ijzige koude van het noordpoolgebied geen landbouw en toch een volk dat wel beschouwd in goede gezondheid leeft.
Weston Price heeft in het begin van de twintigste eeuw onderzocht welke desastreuze gevolgen het eten van groenten, fruit en granen op de gezondheid van deze mensen had. Dat wil zeggen: westerse ingeblikte voeding en producten met veel suiker en zuivel. In het Paleo Diet wordt eveneens een verband gelegd tussen het menu van de akkerbouwer en allerlei ziekten. Granen zo stelt Cordain zijn hartstikke slecht: weg met die bruine rijst dus en …
Ja wat eigenlijk? Mager vlees! Zegt de Amerikaan, maar ook fruit en groenten zoveel als je wilt. Cordain gaat er van uit dat de mens dus voornamelijk een vleeseter is, geen vegetariër. Daarbij veronderstelt hij dat de sabeltandtijgers, mammoeten, leeuwen en gazellen waar onze verre voorouders achter aan holden mager vlees opleverden. De lagen vet die de dieren, gezien het barre klimaat ongetwijfeld gehad moeten hebben, werden in de visie van Cordain niet gegeten.
Wel het orgaanvlees natuurlijk, want dit is wel mager. O, en niet meer dan 200 g vlees per dag natuurlijk… Zouden de jagers verzamelaars de rest van hun vangst in de permafrost hebben bewaard? Af en toe en eitje mag ook, maar niet te vaak, want de jager-verzamelaars hadden hierover maar soms de beschikking.
Het boek ´The Paleo Diet´ laat zien dat het antwoord op de vraag ´Wat moeten we eigenlijk eten?´ al gauw een particuliere mening oplevert. En als die mening ook nog eens gewichtsverlies en een goede gezondheid oplevert, wetenschappelijk is onderbouwd en voorzien is van een deel met receptjes zijn er steeds weer mensen te vinden die daar graag in willen geloven. Cordain beweert onderzoeksgegevens te hebben waaruit blijkt dat de jager-verzamelaars oud werden in uitstekende gezondheid. Zou dit werkelijk zo zijn? Volgens reguliere onderzoeksbronnen was de levensverwachting in de oertijd juist heel laag: 25 tot 40 jaar … Wie het Paleo Diet proberen wil komt er dus betrekkelijk snel achter of het verhaal van Cordain klopt of niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten