maandag 28 februari 2011

tamme kastanjes


Vorig weekend waren we op bezoek bij vrienden in Oostelbeers. Het viel me meteen op dat er in de tuin nogal wat tamme kastanjes lagen. ´Mag ik er een paar meenemen?´, vroeg ik. ´Al neem je de hele boom mee´ was het antwoord. Geen tijd voor valse bescheidenheid dus en meteen maar een flinke zak gevuld en in de auto gelegd. Die gaan we een andere keer eens lekker poffen. 
Naar verluid hebben de Romeinen de kastanje met hun veroveringen in Europa verspreid. Tamme kastanjes vind je in oktober in het bos en de winkel. Het belangrijkste bestanddeel van de kastanje zijn koolhydraten (40%), waaronder veel glucose. In Frankrijk worden veel meer kastanjes gegeten dan bij ons vooral in de vorm van puree bij wildgerechten in de herfst. Maar je kunt ze ook inkruisen en koken, waarna ze met bijv. spruitjes een heerlijke combinatie zijn. 
Om ze makkelijker te kunnen pellen kruist men de kastanjes in voor het poffen of koken. Je kunt ze ook helemaal rondom in te snijden, in plaats van het gebruikelijke kruisje: dat pelt veel beter! Doe bij het koken een scheut olie in het water, daardoor wordt de schil zachter en makkelijker te pellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten