maandag 28 februari 2011

kuzu


Kuzu is het zetmeel afkomstig van de wortel een wilde wingerdachtige plant (Pueraria salvatica). Deze plant groeit in de bergen en slingert zich daarbij om bomen heen. De lange wortels van deze klimplant gaan diep de bodem in. Kuzu is zo sterk dat het een boom tegen de grond aan kan drukken. 
Na het oogsten worden de wortels tot pulp geplet en met koud bergwater gespoeld en gezeefd. Vervolgens wordt dit nog een keer herhaald en laat men water het bezinken. Het bezinksel wordt gedroogd, wat een krijtachtige massa oplevert: kuzu-zetmeel. Verkrijgbaar in poedervorm of brokken. 
Kuzu wordt gebruikt als bindmiddel voor soepen, sauzen en desserts. Om een saus te binden lost u de kuzu eerst op in een koude vloeistof. Voeg aan het einde van het kookproces aan de soep of saus toe. Breng al roerend aan de kook. Ga door met roeren totdat de massa doorschijnend is. 
Kuzu geeft glans aan soep en sauzen en geeft een zijdeachtige, niet-melige textuur, zonder de smaak te beïnvloeden. 
Kuzu is vanwege zijn medicinale toepassingsmogelijkheden al sinds de oudheid een hoofdbestanddeel van veel plantaardige, medicinale bereidingen. Het heeft een heilzame werking bij diarree,koorts, maag- en darmproblemen, beginnende griep of verkoudheid, gebrek aan eetlust, bloedziekten en vermoeidheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten