maandag 28 februari 2011

Demeter keurmerk


Als je op zoek bent naar producten die 100% biologische zijn, dan biedt het Demeter keurmerk uitkomst. Demeter was voor de oude Grieken de godin van de vruchtbaarheid en de landbouw. En als symbool voor het begin van al het leven gekozen als wereldwijd keurmerk van de biologisch-dynamische landbouw. Dit keurmerk wordt beheert door een stichting die normen en richtlijnen uitgeeft en toezicht houdt op het gebruik van het merk.
Demeter staat dus voor producten van biologisch-dynamische oorsprong. Demeter-bedrijven zijn dus biologisch en werken conform specifieke Demeter-voorwaarden: 

  • biologisch betekent zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. 
  • dynamisch gaat ervan uit dat alles met elkaar samenhangt. 
Een levende bodem met planten vol levenskracht, vee dat naar zijn aard wordt gehouden in een natuurlijke omgeving en met de mens zelf. Zo wachten Demeter-boeren bijv. meestal zes tot acht jaar voor zij dezelfde gewassen op hetzelfde stuk grond telen. Een ruime vruchtwisseling noemen zij dat. Ook voeden zij de bodem met mest en compost van het eigen bedrijf. Mest van eigen koeien, of uit samenwerking met een collega. Zo wordt het bedrijfseigen karakter versterkt. En daarmee het karakter van de producten die worden voortgebracht. Voeding vol levenskracht, voeding met karakter.

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten