maandag 28 februari 2011

EKO-keurmerk


Het EKO-keurmerk vind je op gecontroleerd biologisch producten. Biologische keurmerken zijn er in vele soorten en maten, zoals AB in Frankrijk (Agriculture Biologique) en BIO in Duitsland. Een landbouwproduct of voedingsmiddel mag alleen biologisch heten als het productieproces aan (wettelijke) voorschriften voldoet.

Door Skal gecertificeerde bio-producten mogen het EKO-keurmerk voeren. Dit keurmerk bestaat sinds 1985. Voor het gebruik van het EKO-keurmerk gelden strenge regels. Deze zijn vastgelegd in het Skal-Reglement voor gebruik van het EKO-keurmerk. Vanaf 1 juli 2010 is er ook een Europees logo: een blaadje gevormd door sterren op een groen vlak.

Om de consument te beschermen tegen fraude houdt in Nederland Skal toezicht op het gebruik van het EKO-keurmerk. Dat doen zij met inspectie, certificatie en sancties bij overtredingen. Skal is dus géén organisatie voor belangenbehartiging, advisering of marktinformatie.

Bij producten met het EKO-keurmerk bestaat meer dan 95% uit biologische ingrediënten. Let dus wel even goed op wat er verder in het product zit (vooral bij de Albert Heijn) De vijf procent niet-biologische ingredienten kan dus ook best genetisch gemodificeerde maïs of soya zijn, ve-tsin bevatten enz. Allemaal helemaal voorzien van het EKO-keurmerk.

Producten uit bedrijven die van gewone naar biologische landbouw omschakelen mogen het EKO-keurmerk niet gebruiken. En dat is ook jammer, want dat maakt omschakeling duur en ingewikkeld. Wellicht een idee om voor deze producten een keurmerk met aantekening ´in overschakeling naar biologische landbouw´ of zo in te voeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten