maandag 30 november 2015

Witlof Tarte Tatin


Een gerecht zo zoet dat je het zelfs als toetje zou kunnen serveren. En het is nog heel eenvoudig te maken ook! Dit recept is gebaseerd op het recept van Mari Maris en het staat in haar Groentebijbel. Houd je van koken (en groenten) dan is dit boek een absolute aanrader. Een klassiek kookboek met een lijstje ingrediënten en heldere uitleg van de bereidingswijze. Geen glossy foto’s, niet een heleboel poeha, gewoon het echte kookwerk. Nu het recept voor deze onvolprezen tarte tatin van witlof!

Ingrediënten

  • 4 kruidnagels, 4 peperkorrels, wat foelie, zaadjes van 2 kardemonpitten, 2 jeneverbessen
  • 100 g suiker
  • 40 ml water
  • wat boter om in te vetten
  • 5 struikjes witlof
  • olijfolie
  • 5 plakjes bladerdeeg uit de vriezer

Bereiding

  1. snijd de witlof doormidden en bak deze in wat olijfolie bruin (10 à 15 min)
  2. maal de specerijen fijn in een vijzel (of een koffiemolen)
  3. verwarm de oven voor op 220°C
  4. doe de suiker met een eetlepel water in een koekepan, roer doorheen en wacht tot er een caramel met de kleur van hazelnoot ontstaat.
  5. houd een spatscherm of deksel paraat en voeg het water toe, draai het gas lager en roer dan een paar minuten tot een gladde saus
  6. meng de specerijen door de caramel en giet deze over in een ovenschaal
  7. schik hierop de witlof en bedek met de bladerdeeg
  8. zet 20 à 30 minuten in de oven tot de bladerdeeg bruin is
  9. haal het gerecht dan uit de oven en keer het om op een bord of schaal


Geen opmerkingen:

Een reactie posten