donderdag 6 maart 2014

Komboecha, de drank die honderdjarigen kweekt?

Volgens Dan Buettner van de National Geographic Society zijn er gebieden op aarde waar mensen bijzonder gezond zijn en uitzonderlijk oud worden. In deze zogenaamde Blauwe Zones leven en eten mensen anders dan wij zijn gewend. Eén van de voedingsmiddelen die vaak genoemd worden is Komboucha of Kargasok. In de winkel kun je (dure) flessen met deze drank kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Tenminste als je een kombuchezwam hebt.

Bereiding Komboecha

  1. kook 3 liter water met 15 g groene of zwarte thee
  2. laat dit minimaal 15 minuten trekken
  3. zeef de bladeren er uit als de thee 40 à 45 °C is
  4. roer nu door de thee:

  • 225 g suiker
  • 100 g honing

  1. Meng goed en laat het mengsel tot 30 °C afkoelen 
  2. (Meet de temperatuur, want de zwam kan niet tegen te hoge temperaturen!)
  3. Voeg nu 300 ml komboecha uit een vorige bereiding toe
  4. Spoel de kombucha zwam onder koud water af en leg deze voorzichtig bovenop de afgekoelde thee
  5. Dek de bokaal af met doek en elastiek.
  6. Zet de bokaal op een warme, rustige plaats
  7. Plak een briefje met de datum twee weken later op de bokaal en laat met rust.
  8. De pH van het eindresultaat zou ongeveer 2,8 moeten zijn geworden. Dit kun je met pH-papier meten
  9. Na die 14 dagen ligt er een mooie, soms minder mooie maar waarschijnlijk ook goede, nieuwe plant bovenop de andere…
  10. De drank kun je vervolgens overhevelen met een kunststof slang en na te zeven in flessen overdoen.

NB Wil je meer over Komboucha weten, lees dan dit boekje eens: Kombucha of Kargasok van Frans Balis en Roos van Hoof.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten