vrijdag 19 oktober 2012

Shepherd´s Pie

Nu de herfst weer is begonnen verandert ook wat er op tafel komt. Dat wil zeggen: het aanbod in de winkels lijkt misschien wel op wat er twee maanden geleden ook lag, maar het weer buiten, de kortere dagen en last but not least: jouw eigen lichaam verlangen waarschijnlijk naar andere kost. Dat wisten de herders van vroeger ook, vandaar dat dit gerecht naar hen is genoemd: shepherd´s pie. Een klassieker uit het repertoire .´eenvoudige, eerlijke werkmanskost.´



bereiding

  1. maak van kruimige aardappels, (soya)melk, boter, peper, zout en nootmuskaat een puree
    (eventueel kun je wat gemalen kaas of peterselie door de puree doen.)
  2. kook een paar koppen linzen gaar (dit duurt 20 à 30 minuten)
  3. bak een fijngesneden ui tien minuten
  4. voeg dan: 
  • een theelepel kurkuma (geelwortel), 
  • een fijngesneden rode peper, 
  • twee stengels fijngesneden bleekselderij, 
  • twee fijngesneden wortels toe
    en bak nog eens vijf minuten
  1. voeg 
  • de linzen, 
  • twee teentjes knoflook en 
  • een blik pomodori toe
    (in stukjes gesneden, evt. met fijngesneden gedroogde tomaten of een glas rode wijn)
  1. laat het geheel nog vijf minuten zachtjes koken
  2. breng een laag puree aan in een ovenschaal
  3. daarna een laag linzensaus
  4. weer een laag puree en zo verder tot alles op is (of de schaal vol...)
  5. bestrooi naar keuze met niks, een beetje olijfolie, paneermeel, gehakte noten, gemalen kaas, tomaat of van alles wat
  6. Zet het gerecht driekwartier in de oven bij 180°C

Geen opmerkingen:

Een reactie posten