maandag 13 februari 2012

Tom Kha Phak

Van de Groene Kookacademie ontving ik een proeve van hun lesprogramma. Dat ziet er goed uit: mooi verzocht, deskundig en professioneel. Een echte leuke, degelijke vegetarische koksopleiding. De eerste les gaat over soepen  en sauzen, zoals in de reguliere koksopleiding. Onderstaand recept komt uit het lesprogramma van deze eerste les. Wie dit naar meer vindt smaken surft naar: http://www.groenekookacademie.nl/


Voor deze Thaise soep is verse galangawortel nodig, oftewel laos. In de meeste toko´s en tot mijn verbazing tot een paar weken geleden ook in drie biologische winkels in mijn buurt, vind je dit wel. (eventueel in de koeling) Verder gaat er Djeroek Peroet in de soep (het blad van de kafirlimoen) een kruid dat wij wel uit de Indische keuken kennen. Tenslotte is er citroengras (lemongrass) nodig dat tegenwoordig in gedroogde vorm zelfs bij de AH te vinden is. Met een rode Spaanse peper, een bosje koriander en een citroen, limoen of bergamot ben je al een heel eind op weg.
Al met al dus een soep die je nauwelijks tot de natuurvoedingskeuken kunt rekenen, want zo´n beetje alle ingrediënten zijn tropisch en daar wonen wij niet. Hoopvol dus,dat de Groene Kookacademie gewoon deze soep in de eerste les stopt. Laat de smaak vooral bepalend zijn en niet een streng en onverwoestbaar dogma van een of andere voedingsgoeroe. Nu de soep:

  1. schil een stukje galanga wortel van 6 cm en snijd deze in dunne plakjes
  2. breng een halve liter bouillon aan de kook en laat hierin de galanga, drie serehstengels en acht djeroekperoet blaadjes vijf minuten trekken
  3. voeg dan 250 à 400 g fijngesneden groenten toe, zoals wortel, prei, peultjes, erwten, bleekselderij enz. en laat deze beetgaar koken
  4. voeg dan twee in stukjes gesneden tomaten, de gesneden korianderblaadjes en een blik (400 ml) kokosmelk toe
  5. roer er voor het serveren het sap van de citroen door

Geen opmerkingen:

Een reactie posten