donderdag 10 maart 2011

pizza- of focacciadeeg

Bij de pizzeria zie je altijd de pizzabakker deeg uit de koelkast halen. Hoe doet hij dat nou? Gistdeeg moest toch op een lauwwarme plaats rijzen?
Nergens voor nodig blijkt, het deeg kun je zelfs een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Wel zo gemakkelijk...
  • 1/2 kg tarwebloem
  • 300 - 350 g water
  • 30 ml olijfolie
  • 7 g gedroogde gist of een half blokje gist
  • beetje zout en suiker

Meng de bloem met de zout goed door elkaar. 
Breng vervolgens het gist tot leven door er wat lauw water en suiker door te doen.
Meng de gist en het water door de bloem en kneed tot het een soepel deeg is geworden ´dat aanvoelt als jouw oorlelletje´ Bij het kneden moeten de gluten zich goed kunnen ontwikkelen, dat kun je zien als je het deeg binnenste buiten keert.
Meng er nu de olie door en blijf kneden tot alle olie is opgenomen.
Dek het meel af en laat het in de koelkast rusten tot je het wilt gebruiken.
Voor een pizza beleg je het met tomaten saus en wat je er maar lekker op vindt, voor een focaccia kun je er tomaten, olijfen enz. doorheen kneden en een dunne plak van maken. Bestrooi met grof zeezout, paar minuten de hete (275 °C) oven in en klaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten