dinsdag 1 maart 2011

goma – wakame kondiment

Ingrediënten 
8 el sesamzaad 
30 cm wakame 
Werkwijze 
Spoel de sesamzaadjes, laat uitlekken rooster ze in een droge pan op een middelhoog vuur. Doe er niet teveel tegelijk in de pan ( 1 à 2 handjes ) . Rooster ze onder voorzichtig omroeren met een houten lepel 5 tot 10 min. , waarbij u van tijd tot tijd de pan even omschudt. 
Als de zaden klaar zijn, zijn ze nauwelijks van kleur veranderd, wat gebold, knapperig en geurig. Ze zijn gemakkelijk tussen duim en wijsvinger fijn te wrijven. Verwijder de geroosterde zaadjes onmiddellijk uit de pan en rooster de volgende zaadjes… 
Rooster de wakame in de oven op 150 à 180 °C tot die krokant is en tussen de vingers fijn te wrijven is. 
Vermaal de geroosterde wakame tot fijn poeder in de suribachi. 

Voeg bij 1 el wakamepoeder 8 eetlepels geroosterde sesamzaadjes toe. 
Maal met constante druk en een ronddraaiende beweging tot de zaadjes 75% vermalen zijn. 
Laat goed afkoelen en bewaar in een glazen pot. 
Weetjes 
Dit kondiment is bijzonder rijk aan calcium ( sesam 1100 mg /100g en wakame 1300mg/100g). 
Door de bereidingswijze omhult de olie van het sesamzaad de mineralen van het zeewier. De vertering van vetten start in de darm. De mineralen komen dus vrij in de darm en komen zo in het bloed terecht. 
Dit kondiment is heerlijk in kleine hoeveelheid bij granen, pasta of groenten. 
Het roosteren van sesamzaad is een kunst op zich, het vraagt de nodige aandacht en oefening. Als de zaadjes goed geroosterd zijn, kan je ze gemakkelijk in de suribachi vermalen tot poeder. 
Te ver geroosterde zaadjes proeven bitter.


Nancy Ribbens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten