maandag 28 februari 2011

zouten


Een belangrijke minerale groep zijn de zouten. Een zout is een chemische benaming voor een stof die bestaat uit metaalatomen (zoals magnesium, calcium, natrium, kalium, mangaan, ijzer, chroom, koper en zink) en niet-metalen (zoals fosfor, jodium, koolstof, fluor, zwavel, seleen en chloor). Zouten lossen in water (gemakkelijk) op, waardoor water stroom kan geleiden. 
Ook voor de overdracht van zenuwprikkels is deze stroomgeleiding van belang. Onze zenuwprikkels gaan immers ook via elektrische stromen. Hierbij speelt Kalium een belangrijke rol. Kalium zit onder andere in groenten, fruit, brood, noten en vlees. De nieren regelen de uitscheiding van kalium. Verder is kalium van belang bij de vorming van glycogeen. (zie daarover bij suikerstofwisseling) Kaliumzout wordt wel verkocht als alternatief voor mensen die zoutarm moeten eten vanwege hoge bloeddruk. 
Daarnaast is zout van belang voor het samentrekken van spieren en voor de bloeddruk. Natriumzout verhoogd de bloeddruk namelijk doordat de nieren bij het uitscheiden van natrium een hormoon aanmaken dat de bloedvaten vernauwt. 
Zout wordt gebruikt als smaakversterker en conserveermiddel (pekel). In kant-en-klaar producten en in producten als ketchup, ketjap en bouillon wordt veel zout verwerkt. IN heel veel onverwachte producten treffen we zout aan, wat dacht je bijvoorbeeld van suiker of mineraalwater? Ook de consumptie van vlees levert veel zout op. Al met al eet de Nederlander gemiddeld zes keer zoveel zout als nodig is. Teveel zout eten kan de gezondheid schaden, namelijk tot osteoporose, hoge bloeddruk en maagklachten leiden. 
Tegenwoordig wordt voornamelijk keukenzout gebruikt: een geraffineerd product dat vrijwel zuiver NaCl is. Steenzout en zeezout zijn veel duurder dan gejodeerd (JoZo) keukenzout. Jodiumzout speelt een rol bij een goede werking van de schildklier. Het is onder andere in zeewier te vinden. In Nederland en Duitsland zijn de bakkers verplicht gejodeerd zout te gebruiken. In de macrobiotische keuken wordt gomasio gebruikt in plaats van zout; geplet sesamzaad waaromheen het zout zit. Op die manier wordt het zout geleidelijker opgenomen in het lichaam. 
Zeezout bevat naast NaCl nog een aantal andere zouten, een liter zeewater bevat: 

  • 24 gram natriumchloride 
  • 5 gram magnesiumchloride 
  • 4 gram natriumsulfaat 
  • 0,7 gram calciumchloride 
  • 0,8 gram magnesiumbromide 
Steenzout is miljoenenjaren oud zeezout; het residu dat door verdamping en stapeling in de aarde is ontstaan. Qua samenstelling lijkt het dus op zeezout, met één verschil: miljoenen jaren geleden was er nog geen verontreiniging van de zeeën en oceanen. Het meeste zout dat we in Nederland in de supermarkten kunnen kopen wordt ook van steenzout gemaakt. In ondergrondse zoutlagen worden buizen geboord waardoor water wordt ingebracht. De zoutoplossing (pekel) wordt vervolgens opgepompt en in een zoutfabriek ver In dit proces worden echter alle ´verontreinigingen´ uit het zout gehaald, waarna het voor het grootste gedeelte uit NaCl bestaat. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten