maandag 28 februari 2011

Energie


In de oosterse filosofie wordt gesteld dat het lichaam energie ontvangt vanuit de hemel en vanuit de aarde. De hemelenergie komt op het hoofd, via het kruin het lichaam binnen. De aarde-energie komt via het perineum tussen de geslachtsorganen en de anus in.
De twee energieën lopen als een golf door twee banen aan weerszijden van de ruggengraat. De energiebanen in het lichaam worden meridianen genoemd. Op een aantal plaatsen wordt de energie verdeeld naar de rest van het lichaam. Deze plaatsen worden chakra´s genoemd.
Chakra is een Sanskriet woord dat wiel betekent. Met deze wielen kan het lichaam energie opnemen of weg laten stromen. In het plaatje hiernaast zijn de zeven hoofd-chakra’s weergegeven. Daarnaast zijn er nog een enorm aantal kleinere chakra's, zoals die in hand- en voeten. De zeven hoofdchakra’s hebben elk een verschillende functie op de werking van het lichaam, de geest en onze emoties.
Onze emoties en fysieke conditie hebben uitwerking op de chakra's. Als we niet goed eten, te weinig bewegen of geestelijk verstoord zijn kunnen blokkades ontstaan of kan de werking van het chakra verstoord raken. Stress of verliefdheid bijvoorbeeld kan een negatieve of positieve uitwerking hebben op ons lichamelijk, geestelijk en emotioneel welbevinden. Een chakra dat niet goed functioneert leidt tot problemen. Vaak zijn dit lichamelijk klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, (lage-) rugpijn of maagpijn. Daarnaast kunnen onze emoties en onze geest erdoor beïnvloed worden.
Om ´lekker in je vel te zitten,´ moeten lichaam, geest en emoties in balans zijn. Voor ons lichaam is een matige vorm van bewegen, eten, drinken van belang. Voor onze geest en emoties mediteren en studeren.
De hoofdchakra's
De zeven hoofdchakra’s bevinden zich langs onze ruggenwervel. We nummeren van onder naar boven: het zevende chakra zit bovenaan en het eerste chakra onderaan. De chakra’s zijn kelkvormig. Het tweede tot en met het zesde chakra steken aan de voor en achterkant van het lichaam uit. Het eerste chakra steekt naar beneden en het zevende chakra naar boven uit. De onderste chakra's reguleren de "aardse" zaken, de bovenste regelen meer de "spirituele" zaken. De chakra´s hangen met elkaar samen. Een blokkade in het ene chakra heeft dus ook invloed op andere chakra´s.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten