maandag 28 februari 2011

Yin en Yang


Planten en dieren hebben allemaal een specifieke verhouding van yin-yang energie. Het ene voedsel bevat relatief meer hemelkracht (bijv. peterselie), het andere meer aardekracht (bijv. wortel). De kernkwaliteit van voedsel is de energie die het bezit, niet zozeer de chemische samenstelling. Het is zelfs zo dat voedsel met dezelfde chemische samenstelling toch een heel ander effect op de mens kan hebben. Deze energie beïnvloedt het lichaam en kan ziekte veroorzaken of verhelpen. Omdat de mens qua energie meer op dieren lijkt, dan op planten is het eten van planten het meest bevorderlijk voor ons welbevinden. 
Willen we in harmonie met onze natuurlijke omgeving zijn, dan is een wezenlijk onderdeel daarvan een traditionele, evenwichtige voedingswijze. Deze bestaat uit volle granen, peulvruchten, land- en zeegroenten en kleine hoeveelheden zaden, vruchten, vis en schaaldieren. Het dieet kan worden aangepast aan het klimaat, de geografie en individuele constitutie. 

Als we langdurig verkeerd voedsel eten, raakt de energie in het lichaam uit balans en zullen we lichamelijk of geestelijke ziek worden. Om beter te worden of onze gezondheid te behouden moeten we dus goed letten op het voedsel dat we eten. Het dieet moet er op gericht zijn om in balans te blijven. Naast voeding kunnen ook uitwendige behandelingen, oefeningen en dergelijke bijdragen aan verbetering van de energiebalans en dus onze gezondheid. 
De eindeloze werking in het Universum: Yin en Yang 
In alle verschijnselen werken twee tegengestelde krachten die de energetische inhoud daarvan bepalen. De bladeren van een plant bijvoorbeeld groeien naar boven,de wortels naar beneden. Beiden zijn nodig voor een gezonde plant. Zonder wortels kan er geen blad zijn en zonder blad geen wortels: zij horen bij elkaar. Een wortel- of knolgroente bijvoorbeeld groeit compact om zoveel mogelijk voedingsstoffen in op te kunnen slaan, bladeren vertakken zich zo breed mogelijk om zoveel mogelijk licht op te vangen. 
Naar de werking van de twee krachten onderscheiden we yin en yang: 
 Het begrip Yin vertegenwoordigt de vrouwelijke kracht uit de hemel, die naar buiten werkt en omhoog gericht is; 
 Yang vertegenwoordigt de mannelijke kracht van de aarde, die naar binnen werkt en omlaag is gericht. 
Yin en Yang draaien in elkaar, de ene kracht wekt de andere kracht op: actie = reactie. Door de beweging die de twee krachten opwekken, ontstaat energie. Het is natuurlijk altijd zo dat een verschijnsel door zowel yin als yang wordt bepaald. Alles wat wij kennen bevindt zich immers onder de hemel en op aarde. In de macrobiotiek wordt iets yin of yang genoemd als het in vergelijking met iets anders yinner of yanger is. Kijk bijvoorbeeld eens naar bladeren van bomen. Het blad van een naaldboom is yanger, dan het blad van een loofboom. 
Ook op de mens werken hemel- en aardekracht en wel door of langs de ruggengraat. De hemelkracht komt bij de kruin het lichaam binnen, de aardekracht bij het perineum tussen anus en geslachtsorganen. De stroming van beide krachten veroorzaakt of voert langs zeven chackra´s of wielen. Vanuit deze wielen lopen meridianen, die zich naar alle cellen van het lichaam vertakken. De bron van gedachten vindt vanuit deze cellen plaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten