maandag 28 februari 2011

inleiding macrobiotiek


Macrobiotiek (macro=groot, bios=leven) is een levensbeschouwing met een intuïtieve en praktisch toepasbare levensbeschouwing die vooral bekend is door de macrobiotische keuken. Alle verschijnselen worden gezien als energie die zich op een bepaalde manier aan ons voordoet. Daarbij worden een aantal uitgangspunten gehanteerd die te maken hebben met alle verschijnselen die we waarnemen. In de eerste plaats ons zelf als mens, maar ook in de natuur, in het heelal enz. Er zijn oneindig veel verschijnselen om mee te beginnen. In die verschijnselen kun je tegenpolen onderscheiden die verandering teweeg brengen en die ook voor evenwicht zorgen. 
Wie zich met macrobiotiek bezighoudt, kan niet om de begrippen yin en yang heen. Met ons westerse denken is het even wennen, maar iedereen kan het begrijpen. Yin en Yang staan voor twee elkaar aanvullende/tegenwerkende krachten; zoals dag en nacht, zomer en winter of regen en zonneschijn. Je kunt deze begrippen overal ontdekken. Bijvoorbeeld in ons lichaam: denk maar eens aan hartslag, ademhaling, peristaltiek van de darmen, beweging van de spieren enz. Het is een voortdurend spannen en ontspannen, samentrekken en uitzetten. 
We kunnen de kwaliteit van ons leven mede beïnvloeden door wat we eten: ´Man isst was Mann ist,´ zei Goethe eens. Je kunt voedsel indelen in yin en yang. Suiker, specerijen, alcohol en koffie zijn bijvoorbeeld heel yin en vlees, eieren en zout heel yang. Wie van het één veel gebruikt, zal ook van het ander veel gebruiken. Ontstaat door het eten van bepaald voedsel spanning, dan wil het lichaam voedsel dat weer ontspant. Het lichaam zoekt nu eenmaal altijd evenwicht. Je komt meer in balans door producten uit 'het midden' te eten, zoals granen, groenten, bonen en zeewier. Als je er een tijdje mee bezig bent, ga je vanzelf merken hoe dit werkt. 
Symbool voor deze zienswijze is het yin/yang-teken uit het Taoïsme. Je ziet in dit symbool een witte en zwarte figuur die om elkaar heen draaien. Elk figuur bevat ook een kern van zijn tegenpool. De cirkel geeft aan dat er beweging of verandering is, maar dat het geheel in evenwicht is. 
In de Macrobiotiek wordt gestreefd naar een natuurlijk evenwicht in alle aspecten van het leven. Dat leidt tot gezondheid, een lang leven, een vredig bestaan en een schone wereld. In de macrobiotische keuken staat onze gezondheid centraal. Het idee is dat onze gezondheid met name wordt beïnvloedt door het soort voedsel dat wij nuttigen. Dit voedsel vertegenwoordigt een bepaalde energie. Door consumptie daarvan verandert de energie in ons lichaam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten