maandag 28 februari 2011

E-nummers


Sinds een jaar loop ik met een klein zwart boekje in mijn binnenzak. Puur vergif is het wat er in staat: Corinne Gouget en Will Jansen geven in een handzaam formaat een overzicht van alle E-nummers en wat ze voor je doen. En dat is heel wat, bijv E 161b Luteine, een gele kleurstof van natuurlijke oorsprong. dit levert het je op: astma, netelroos en neusverkoudheid. Niet gebruiken dus in de natuurlijke keuken.. 
Gouget en Jansen geven het een oranje kleur mee: liever niet. In het boekje van uitgeverij Boullion staan tal van rode stoffen met een lijst ellendige/dodelijke ziekten en stoornissen die je er van krijgen kunt. En wat nog opvallender is: sommige stoffen zijn in het ene land verboden en mogen in het andere land (het onze beste mensen!) gewoon gebruikt worden. 
Zou de farmaceutische industrie het op een akkoordje hebben gegooid met de voedselindustrie? Je zou het bijna gaan geloven... 
Toen ik het boekje voor het eerst las, heb ik er meteen tien exemplaren van gekocht en heb die aan vrienden en kennissen weggegeven. Die zijn inmiddels op, dus zult u er zelf voor in de buidel moeten tasten:
http://www.bouillonmagazine.nl/e-gids.php

Geen opmerkingen:

Een reactie posten