donderdag 20 februari 2014

Vipava - zuurkoolsoep

Een blik op de schappen van de supermarkt geeft je een aardig beeld van wat er in Nederland op tafel komt. De rekken met pakjes, zakjes en blikken zijn eindeloos. Het lijkt er op dat er maar weinig mensen zijn die zelf soep maken, terwijl dat heel eenvoudig kan zijn. Pureer gewoon een groente en verdun met bouillon, wijn, room of wat je maar lekker vindt tot de gewenste dikte. Voeg wat bijpassende kruiden toe en klaar.

Sommige soepen zijn misschien iets meer werk, maar ach: als je de hele dag op het land hebt lopen heujen en een koude wind blaast je de keuken in, dan heb je wellicht trek in iets goed gevulds. Met deze Slavische soep kun je zo weer een dag spitten, bollen pellen of hooi laden. Bovendien is dit recept geheel vrij van anti-oxidanten, emulgators en meer van dat fraais uit de potjes en pakjesfabriek. Kijk voor de gein eens op de achterkant van het prefabvoedsel en zoek eens een paar E-nummers op in het boekje van Bouillon (Wat zit er in uw eten?)

Ingrediënten en bereiding

  1. Zet de avond tevoren 100 g witte bonen in de week en kook deze de volgende morgen.
    Voeg natriumbicarbonaat (bakpoeder) toe om het kookproces te versnellen en de verteerbaarheid van de bonen te vergroten.
    Als de nood aan de man is, kun je ook een potje (200 g) witte bonen gebruiken
  2. Pureer de witte bonen
  3. verhit 25 g boter (of liever ghee) en bak er tien minuten 3 gesneden rode uien en 1 gesneden rode Spaanse peper in
  4. voeg hieraan toe 1/2 liter (porcini)bouillon, 2 dl witte wijn, 2 aardappels in stukjes, de gepureerde witte bonen, 2 tenen gesnipperde knoflook, 1 eetlepel peperkorrels, 1 eetlepel mosterd en 500 g zuurkool 
  5. laat dit 30 minuten zachtjes koken
  6. voeg dan een pot uitgelekte en fijngesneden seitan toe
  7. kook de soep nog minstens een half uur
  8. klop de maïsbloem door 2 dl zure room en bind de soep met dit mengsel
Geef er een flinke homp brood bij. 

NB De aardappels zullen (of ze nu kruimig of vast zijn) heel blijven door de zuurkool in deze soep. 
NNB Als je het lekker vindt, kun je natuurlijk ook de helft van de bonen pureren en de andere helft heel laten.
NNNB Hoe langer je deze soep laat koken, des te lekkerder zij wordt. Vergeet niet af en toe te roeren, want dit is wel een dikke soep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten