dinsdag 2 juli 2013

kikkererwtenpilav

Dit recept komt uit World Food Café 2, weer een van die vertaalde kookboeken waarbij de hoeveelheden verkeerd lijken te zijn omgerekend. Kunnen vertalers een cup, een teaspoon of een pound omrekenen? Het lijkt van niet. Hoe dan ook, er staan in dit boek prima recepten in, zoals deze pilav. De hoeveelheid is genoeg voor zes flinke eters en als vooraf kun je er misschien wel twintig porties geserveerd met bijvoorbeeld salade van maken. En dat is niet het enige voordeel: je kunt het grootste gedeelte mis-en-place voorbereiden. Het koken zelf duurt maar een kwartiertje, dus ook ideaal voor etentjes, koken na een dagje uit, catering of koken voor grotere groepen.

Voorbereiding


  1. kook 150 g groene linzen gaar
  2. kook 150 g kikkererwten gaar*
  3. kook 250 g (bruine, ronde) rijst gaar (wel eens aan een rijstkoker gedacht?) samen met:
    een stuk pijpkaneel, 10 kardemonpeulen en 10 kruidnagels.
    verwijder deze (tellen) als de rijst gaar is
  4. snijd twee rode uien en drie wortels fijn (brunoise)
  5. weeg 60 g pijnboompitten, 45 g pompoenpitten, 75 g rozijnen, 100 g (gesneden) dadels af
  6. bereid 200 ml bouillon

Bereiding


  1. Verwarm een wok en doe hierin (olijf)olie, een theelepel cayennepoeder (of een fijngesneden peper), twee theelepels koriander
  2. voeg na één minuut de pijnboompitten en de pompoenpitten toe
  3. voeg na één minuut de wortels/uien toe
  4. voeg na 7 minuten de rijst, linzen en kikkererwten toe
  5. roer goed door en voeg nu de bouillon toe
  6. als de pilav goed is doorgewarm, voeg dan twee handen fijngesneden peterselie- en een hand fijngesneden muntblad toe.
  7. breng op smaak met peper en zout

* Overgiet eerst met kokend water, laat een paar uur staan, giet het water af, doe er nieuw water bij met een theelepel baksoda en kook drie kwartier tot gaar met een bite.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten