maandag 17 juni 2013

Over broodpoeder en vlapoeder

Mooi dat de ecologische markt jaarlijks flink groeit zou je denken, maar is dat wel zo? Als je naar een biologische winkel gaat verwacht je natuurlijke, ecologische voeding te kopen. Is dat werkelijk zo, of worden we ook in de Ekoplaza of de Marqt gewoon gefopt? En dan bedoel ik: niet alleen met dubbele prijzen…

In de broodjes van de Marqt bijvoorbeeld zit kleinbroodpoeder. Kleinbroodpoeder, wat is dat nou?
Kleinbroodpoeder wordt door Nederlandse bakkers gebruikt voor zachte luxe broodjes om een prima malsheid en uitstekende smaak te krijgen. Duitse vrienden gingen altijd als eerste naar de Nederlandse supermarkt om deze broodjes te bemachtigen, want in Duitsland waren deze illegaal wegens een of ander Reinheitsgebot. Zulke ´matschige Brötchen´ zouden in Duitsland bovendien onverkoopbaar zijn omdat de Duitser gewend is aan echt brood met gewicht en een zuurdesem.
Nederland is de herinnering aan het Zweedse brood van de laatste oorlogsdagen nooit vergeten en daarom willen we nog steeds brood dat voornamelijk uit lucht bestaat, zonder enige smaak. De Nederlandse bakker voegt daarom 15% van dit poeder toe op de bloem die voor het deeg voor het brood wordt gebruikt. Ook bij de biologische winkel dus.
In het poeder van Vamo zitten de volgende ingrediënten:
·         weipermeaat [melk], dextrose [tarwe, mais], plantaardig vet, tarwegluten, sojameel (getoast), enzym [tarwe], tarwebloem, aroma,
·         antiklontermiddel (E170 = calciumcarbonaat = groen)
·         emulgator (E482 = Calciumstearol = groen)
·         meelverbeteraar (E300 = ascorbinezuur = vitamine C = oranje)
·         meelverbeteraar (E920) = L-cysteïne = groen)
De kleuren verwijzen naar de E-nummergids van Boullion.
Bron: http://vamo.nl/Kleinbroodpoeders.html
Met de komst van winkelketens als Ekoplaza en Marqt begint een biologische supermarkt ook steeds meer op een Albert Heijn te lijken. Compleet met lullige imitatie-Allerhandes aan toe. Aan de ene kant mooi: want waarom zou je tussen de tweedehands Lundia rekken lopen en verlepte groenten in het rek aantreffen. Aan de andere kant vraag ik me af waarom het assortiment zo weinig ecologisch is: pannekoekmix, chipito´s, verse pasta die nog drie maanden goed is, enz. enz.

De Weerribben Chocoladevla, die onder andere bij de Ekoplaza wordt verkocht, bevat ook rare ingrediënten: je zou denken dat er chocolade in zit, maar neen: magere cacaopoeder. Waarom nou weer mager? Dat smaakt natuurlijk nergens naar! En inderdaad deze vla lijkt helemaal nergens op, zeker niet naar chocoladevla en smaakt helemaal nergens naar. Daarbij bevat de vla zogenaamd vlapoeder, vlapoeder? In een ecologisch product, kom op zeg!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten