dinsdag 10 april 2012

Suikerbrood

Een dagje Leeuwarden bracht de smaak en geur van suikerbrood weer even terug in mijn herinnering. Dat kun je natuurlijk ook zelf maken. Het brood heeft wel iets weg van een brioche en inderdaad gaan er suiker, boter en ei in het deeg. Het voordeel van dit brood is bovendien dat het in bijzonder korte tijd klaar is; een half uurtje bakken is genoeg. In het orginele recept wordt kandijsuiker gebruikt. Dit kun je helaas (net als basterdsuiker) niet in biologische kwaliteit krijgen. Maak daarom zelf klontjes suiker van (riet)suiker waar je kaneel doorheen mengt en wat water. Droog in een lauwe oven.


Ingrediënten en bereiding

  1. Laat 20 g boter in 150 ml melk smelten met een beetje suiker.
  2. voeg aan 500 g bloem eerst twee à drie theelepels zout en daarna 10 g gist toe
  3. werk de melk samen met een losgeklopt ei en 2 eetlepels gembersiroop door het deeg en laat rijzen.
  4. werk de kaneelsuiker door het deeg, rol dit uit tot een lap en rol dit op of rol eerst het deeg uit en bestrooi het dan met de kaneelsuiker.
  5. smeer een vorm in met boter en bestrooi deze met suiker
  6. rol vervolgens het deeg op en doe het in deze vorm
  7. bestrijk eventueel met ei en bestrooi met suiker
  8. bak het een half uur in een matig warme over (180°C)
  9. haal het uit de vorm, laat afkoelen en ga op zoek naar de botervloot...





Geen opmerkingen:

Een reactie posten