maandag 12 december 2011

pasta maken

Verse pasta uit de winkel is net zo gek als huisgemaakte soep. Het laatste is nog een germanisme ook, dus dubbel fout. Verse pasta maak je zelf en als je soep zelf maakt, is hij waarschijnlijk in jouw huis gemaakt en in niemand anders zijn huis, laat staan in de winkel.

Zelf pasta maken is niet moeilijk en als je een pastamachine hebt gaat het nog snel ook. Oké het geeft een beetje rommel, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het smaakniveau van deze pasta.
Men neme:

  • per persoon 100 g bloem (of een combinatie van maïsmeel en bloem voor een wat korreliger structuur)
  • per 100 g bloem: 1 ei
  • wat zout, olie en water
Maak een mooie berg van het meel en vorm daar een kuiltje in. Giet hierin de eieren en werk deze er doorheen, voeg zoveel olie en water toe tot je een goed samenhangend deeg hebt. Verdeel dit in porties en laat deze een uur in de koelkast rusten (langer kan natuurlijk ook,. maar als je te lang wacht wordt het deeg donker)
Rol het deeg vervolgens uit. Dit kan met een pastamachine, maar met een deegroller lukt het ook prima. 
Met een pastamachine kun je makkelijk linguine maken of spaghetti. Persoonlijk vind ik de laatste te dun, meer een soort vermicelli, dus wel leuk voor in de soep. De vellen die je uit de pastamachine maakt kun je natuurlijk ook gebruiken voor lasagne of om ravioli mee te maken. Dat laatste is vrij lastig, maar met een beetje oefening zal ook dat wel lukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten