vrijdag 3 juni 2011

Mazdaznan leer der individuele voeding

Ahoera  Mazda is de god van de zoroastrisme uit het antieke Perzië; de ene god die alle andere overbodig maakte en die staat voor het licht. In de modernere beweging vinden we dit concept terug in een voedingsleer die, middels diverse oudtestamentische teksten, de nadruk legt op de energetische kwaliteit van voedsel. Daarbij blijft ook de mens niet buiten beschouwing, want zoals in de macrobiotiek de begrippen yin en yang de verschijnselen in tweeën delen , zo doen de begrippen elektrisch en magnetisch dit in de mazdaznan voedingsleer.

Elektriciteit staat voor een opbouwende of aantrekkende cenrifugale kracht die zich naar buiten is gericht. Magnetisme staat voor een afstotende kracht die naar binnen is gericht. Elektrisch is het voorkomen van zouten, die inderdaad de elektrische geleiding van een water veroorzaken. En het voorkomen van zuren wijst op het magnetische karakter van een voedingsmiddel. Een onbalans in de verhouding van zuren of zouten leidt tot ziekte. Te veel zuur bijvoorbeeld leidt tot nier- en longziekten en bijvoorbeeld kanker. Te veel zout leidt tot spijsverteringsproblemen, vetzucht, uitslag. leverziekten en ziekten van de botten en gewrichten.
Ook mensen kunnen worden ingedeeld in magnetische of elektrische typen. De magnetische hebben aanleg voor spiritualiteit, terwijl de elektrische meer op het materiële zijn betrokken. Om meer van het een of het ander te worden kun je jouw voedingspatroon aanpassen, Door bijvoorbeeld meer fruit te eten, dat zuur is, ontwikkel je de magnetische kwaliteit. Terwijl het eten van groenten, die zout bevatten, de elektrische kwaliteit bevorderen. Iemand met te veel magnetisme eet dus meer groenten, iemand met meer elektriciteit meer fruit.
De ingrediënten van een maaltijd komen bij voorkeur uit de eigen tuin,of anders uit de omgeving van waar je woont. Vanzelfsprekend zijn de groenten onbespoten en bijna vanzelfsprekend beveelt ook deze voedingsleer het vegetarisme aan. Verder ook het koken met zo weinig mogelijk water, waarvoor zelfs een speciale pan is ontwikkeld: de Arayan pan.
De Mazdaznan leer bevat een aantal uitgewerkte voedselwetten die onder meer betrekking hebben op combinaties van ingrediënten. Geen steenvruchten eten bij groenten bijvoorbeeld. Niet meteen na het opstaan eten als ontbijt fruit met havermout, tarwe- of rijstvlokken. Eet bij de lunch sla. Drink niet bij of direct na het eten. Pas de voeding op het temperament, klimaat, leeftijd, jaargetijde enz. aan. Eet met aandacht in een rustige omgeving en doe ademoefeningen voor het eten.
Bij de toegestane combinaties gaat het om kruiden: munt bij de erwten, salie bij de bonen, anijszaad bij bieten, thijm bij tomaten enz. De niet geoorloofde combinaties bevatten een aantal inmiddels wel heel gangbare, zoals: bonen en paddestoelen, spinazie en paddestoelen, ananas en kersen enz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten