vrijdag 24 juni 2011

Het bloedgroepdieet - Peter d´Adamo

Wat moeten we eten om gezond te blijven? Hoe komt het dat we ziek worden? En waarom wordt de een wel ziek en de ander niet? Volgens Peter d´Adamo speelt bloedgroep hierbij een belangrijke rol. De bloedgroep is immers een indicator voor de afweer van de bloedcellen en aangezien er vier bloedgroepen (O, A, B en AB) bestaan is er kennelijk verschil in aanleg tussen mensen.
In de bloedgroepentheorie wordt gesteld dat de bloedgroepen in de evolutionaire geschiedenis van de mens zijn ontstaan. O is de Oudste mens, de jager-verzamelaar die (zo´n 40.000 jaar geleden) is ontwikkeld uit de Cro-Magnon mens, de Neanderthaler enz. Deze prehistorische mens staat bekend om het gebruik van vuur en gereedschap, oorlog en samenwerking bij de jacht. Volgens d´Adamo werd de mens in plaats van carnivoor nu omnivoor.
A staat voor Agrariërs de culturele sprong die in de sedentaire samenleving ontstond, zo´n 25 à 15.000 jaar geleden. Daarbij gingen mensen granen en zuivel consumeren. B verwijst naar Balans die de volkeren nodig hadden die naar het noorden van de aarde trokken: de nomadische samenleving. Dit speelde zich af tussen 15 en 10.000 jaar geleden. De Aziatische volkeren zouden voornamelijk van deze groepen afstammen en daarom geen zuivel verdragen. En AB staat voor (recente nl. 1.200 à 1.000 jaar geleden na de grote volksverhuizingen) vermenging tussen nomaden en agrariërs. Jammer van het boek van d´Adamo is dat hij het niet nodig heeft gevonden om bronnen te vermelden en zijn stellingen daarmee te onderbouwen.
De sleutel bij voeding en bloedgroep vindt d´Adamo in het soort lecithine dat in sommige voedingsmiddelen voorkomt. Lecithine is een vetstof die voorkomt in onder meer de celwanden en die de lever zelf kan maken. Voor het zenuwstelsel en de hersenen is lecithine belangrijk en ook het verouderingsproces zou gunstig door deze stof worden beïnvloed. D´Adamo stelt daarbij dat lecithine zorgt voor samenklontering van cellen die nodig is voor afweer tegen lichaamsvreemde stoffen. Allergie en intolerantie kunnen dus veroorzaakt zijn door het consumeren van de verkeerde soort lecithine.
Soya-lecithine wordt voor bodybuilding als voedingssupplement verkocht en is vaak van Genetisch Gemanipuleerde Oorsprong. In noten, zaden, oliën en eierdooiers komt echter van nature lecithine voor. In de voedingsindustrie wordt aan sommige voedingsmiddelen lecithine toegevoegd (E322) als emulgator. En dat is ook precies de functie die lecithine heeft in het bloed: het helpt bij het transport van vetstoffen. Het lijkt dus voor de hand te liggen dat lecithine ook helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.
In het bloedgroependieet wordt voor elke bloedgroep een lijst met voedingsmiddelen die goed, neutraal of slecht gegeven. Mensen met bloedgroep O kunnen bijvoorbeeld maar beter geen vegetariër worden: dat leidt tot gezondheidsproblemen. Voor mensen met bloedgroep A is een vegetarisch dieet juist heel gezond. Daarbij geeft d´Adamo ook een aantal tips voor het gebruik van kruidenthee:
  • -          meidoorn: cardiovasculair tonicum: werkt preventief tegen hart- en vaatziekten doordat het de elasticiteit van de vaatwanden verbetert en het hart versterkt
  • -          mariadistel: anti-oxidant: helpt bij lever, pancreas- en galblaasproblemen. Bij chemotherapie beschermt dit kruid tegen schadelijke bijwerkingen.

  • -          aloë, alfalfa, kliswortel en Echinacea: stimulerend voor het immuunsysteem
  • -          valeriaan en kamille: kalmerend en ontspannend
  • -          zoethout: bij de behandeling van maagzweren, herpes, vermoeidheid en hypoglycaemie
  • -          Siberische Ginseng en Ginko Biloba: verbetert de concentratie en het geheugen
  • -          groene thee: antioxiderend voor het spijsverteringsstelsel en beschermt tegen kanker
  • -          quercetine: ondersteunt bij de behandeling tegen kanker

Tot slot nog een overzichtelijk, praktisch lijstje met fytotherapeutische middelen tegen allerlei kwaaltjes:
-          hoofdpijn: kamille, valeriaan, wilgenbast
  • -          sinusitis: fenegriek, tijm
  • -          artitritis: alfalfa, rozenmarijnthee
  • -          oorpijn: druppels van knoflook-koningskaars-olijfolie
  • -          kiespijn: tandvleesmassage met knoflook of kruidnagelolie
  • -          maagpijn/zuur: gember, pepermunt, blaaswier
  • -          maagkrampen/winderigheid: kamillie, venkel, gember, pepermunt
  • -          misselijkheid: cayenne, gember, zoethout
  • -          griep: knoflook, rozenbottel
  • -          koorts: wilgenbast, verbena, kattekruid
  • -          hoest: klein hoefblad, lindebloesem
  • -          keelpijn: fenegriek, salie
  • -          congestie: brandnetel, verbena, zoethout
  • -          constipatie: lijnzaad, zemelen
  • -          diaree: bosbessen, frambozenblad, vlierbessen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten