woensdag 4 mei 2011

samosa samosa ...

In India lopen de tranen je langs de wangen bij het eten. Vooral het avondeten dan, voor het ontbijt of de lunch kun je prima op straat terecht, met vaak minder heftige emoties.
Met een beetje mazzel was er in de buurt van het hotel wel een man met een grote ijzeren oliepan te vinden die samosa´s stond te bakken. Samosa´s zijn een soort gefrituurde deegpakketjes die vaak een aardappels, doperwten of bloemkool bevatten. Met wat chana dal (kikkererwten) een heerlijk begin van de dag. Zó maak je zelf samosa´s:

  • Roer door 2,5 à 3,0 ons bloem wat zout en zoveel olie tot het kruimelig is (50 ml of zo)
  • Voeg daarna water toe (een zelfde hoeveelheid als de olie ongeveer) tot je er een lekkere bal deeg van krijgt.
  • Kneed deze tien minuten en leg daarna in folie een uurtje in de koelkast weg.
Maak de vulling en laat deze afkoelen: Bak wat restjes groente of wat je lekker vindt: aardappel, doperwten, paprika, bloemkool, pompoen enz. met chilipeper, kurkuma of kerrie(blad), kaneel en komijn. Wees niet zuinig met de specerijen.

Snijd het deeg in tweeën, de helften weer in tweeën enz. tot je zestien stukjes deeg hebt. Je kunt deze uitrollen tot een plakje met een diameter van ongeveer tien centimeter of door de pastamachine halen (stand 6). Dat laatste werkt erg goed is mijn ervaring.
  • Leg een lepel vulling op een helft van het deeg en vouw de andere helft er over heen. 
  • Vouw de randjes van het deeg om en druk de randen met de tanden van een vork aan.
  • Bak de halve maantjes in een laag olie van twee à drie centimeter. 
  • Draai de samosa´s om als deze bruin zijn. Laat op papier uitlekken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten