maandag 28 februari 2011

wat eten we?


Of de mens nu wel of geen dierlijk voedsel moet eten is onderwerp van verhitte debatten. Nergens voor nodig: laat iedereen eerst de kwestie zelf eens onderzoeken, kunnen we er later nog eens over soebatten.
Vegetariërs vinden dat je geen vlees of vis hoeft te eten en miljarden mensen op de wereld laten zien dat dit heel goed mogelijk is. Zelfs in werk- en klimatologische omstandigheden die heel veel slechter zijn dan wij zijn gewend. In de geschiedenis zijn vele beroemde vegetariërs bekend: Leonardo da Vinci bijvoorbeeld, Jean Jacques Rousseau, Aristoteles en Ghandi om er maar eens een paar te noemen. Niet iedere vegetariër is even vredelievend, want ook die gestoorde Oostenrijkse man met dat rare snorretje at vlees noch vis.
Bij de meeste dieren is het wel duidelijk wat hun natuurlijke dieet is. Een paard of een geit eet van nature planten, een leeuw ligt te slapen totdat de leeuwinnen een prooi hebben gevangen enz. Wat de mens betreft is het niet zo duidelijk wat onze aard is. Neem nu eens de chimpansee, naar verluidt is 99% van ons DNA hetzelfde als dat van deze apensoort. De chimpansee eet voornamelijk bladeren, fruit, noten en zaden. Daarnaast eet hij zo nu en dan honing, eieren en insecten; in totaal voor ongeveer 1% van het menu.
In Nederland bestaat al ruim 115 jaar een vegetarische vereniging (zie http://vegetariers.nl/) die de mensheid wil verheffen door onder meer uit te leggen dat de mens van oorsprong geen vleeseter is. De Hare Krsnna doet hetzelfde vanuit vedisch perspectief en noemt een aantal relevante verschillen:
- Heb je klauwen met sterke, scherpe nagels om een prooi mee te verscheuren?
- Heb je scherpe uitstekende hoektanden om de keel van een prooi mee door te bijten?
- Heb je een zuur speeksel zonder fytaline, zodat je geen graan kunt verteren?
- Heb je een zeer sterk maagzuur waarmee je botten en pezen kunt verteren?
- Heb je een kort darmstelsel waarin vlees niet kan rotten?
- Steek je je tong uit jouw mond als je het warm krijgt en begin je te hijgen?
- Kun je jouw kaak alleen op en neer bewegen?
- Ben je voornamelijk ´s nachts actief en lig je overdag te lummelen?
Als je alle vragen hierboven met ´ja´ hebt beantwoord, ben je een vleeseter. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten