maandag 28 februari 2011

ovenschotel met pompoen en zuurkool

´Als ik zuurkool neem, dan spoel ik het eerst flink af onder de kraan.´ Tja, dat kun je natuurlijk wel doen, maar het leeuwendeel van de voedingswaarde is dan wel voor de vissen. Misschien wel goed voor de natuur en wellicht zelfs rioolverstopping voorkomend, toch een beetje jammer. Te zure zuurkool kun je ook milder maken door het met wat witte wijn te koken. In dit recept geeft de combinatie kaas, pompoen en zuurkool een milde smaak, in mijn beleving. Mensen die sowieso niet van zuurkool houden, zullen hoe dan ook zuur proeven: de verwachting bepaalt soms domweg de uitkomst.

Als je voor de vierde opeenvolgende week een pakje zuurkool in het biologische groentepakket aantreft en je hebt nog een pompoen, kun je met dit recept eens iets anders doen. 

Ingrediënten en bereiding


  1. snijd een pompoen in stukken en bak deze in de oven, maar je kunt de pompoen ook (in melk) koken.
  2. maak een aardappelpuree van 2 kg aardappels, 75 g boter, peper, zout, nootmuskaat, melk of room en eventueel eieren.
  3. kook de zuurkool met witte wijn
  4. maak nu een aantal laagjes in een ingevette ovenschotel van:
  • helft van de puree; 
  • uitgeknepen zuurkool; 
  • pompoen;
  • plakjes of geraspte kaas ; 
  • helft van de puree; 
  • laag pecannoten (wees niet zuinig). 
drie kwartier in de oven bij 180°C 

1 opmerking:

Carolijn zei

Er zijn nu weer pompoenen. We hebben min of meer dit recept geprobeerd en het was erg lekker! Zelfs de zoon die pompoen en zuurkool los van elkaar niet wil eten, vond deze combinatie verrukkelijk. We hebben wel nog de zuurkool gemengd met een extra gesneden spitskool, en er per persoon een teentje knoflook en kerrie, kummel en versgemalen zwarte peper doorheen gedaan.

Een reactie posten